Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Singapore

(Detaljer) (Detaljer)
Motto: Majulah Singaporea.
malajisk, "Fremad, Singapore"
Officielle sprog Malajisk¹, Mandarin, Tamil, Engelsk
Hovedstad Singapore
Statsform autoritær Republik
Statsoverhoved Sellapan Ramanathan Nathan siden 1999
Premierminister Lee Hsien Loong (PAP) siden 2004
Areal 647,8 km2
Indbyggerantal 4.000.000
Befolkningstæthed 6751 indb. per km2
Uafhængighed 9. august 1965
Valuta Singapore-Dollar (S$)
Tidszone UTC + 8
Nationalmelodi Majulah Singaporea
Bil-Kendetegn SGP
Internetdomæne .sg
International tlfkode +65
(1) Malajisk er Nationalsprog

Republik Singapore (Malajisk Republik Singaporea) er en Bystat i Sydøstasien og ligger ved sydspidsen af den Malajiske Halvø.

Table of contents
1 Historie
2 Demografi og Sprog
3 Økonomi
4 Turisme
5 Trafik
6 Lov og Ret
7 Trivia
8 Eksterne henvisninger

Historie

1819 grundlagde Thomas Stamford Raffles, agent for det britiske Ostindiske Kompagni, deres første datterselskab ved det gamle købmandssted Singapore ("Byen af Løven"). 1824 havde kompagniet indtaget hele øen. Fra 1867 af havde Singapore status af britisk kronkoloni, indtil øen under Anden Verdenskrig blev erobret af Japan. 1945 blev Singapore givet tilbage til Briterne, som gav landet uafhængighed i 1963 (1. september). Derefter sluttede Singapore sig til Føderationen Malaysia (16. september). I 1965 forlod Singapore denne føderation og blev en uafhængig republik (9. august).

Forfatning og Politik

Af historiske grunde er Singapore medlem af Commonwealth of Nations. Landets forfatning stammer fra 1959 og er sidst ændret 28. oktober 1996.

Der er valg hvert femte år til parlamentet som har 83 medlemmer. Statsoverhovedet vælges direkte hvert sjette år. Der er valgpligt fra man er 20 år gammel.

Demografi og Sprog

Bortset fra det meget mindre Monaco er Singapore den stat med den højeste befolkningstæthed.

85 % af befolkningen bor i offentlige ejendom som beredstilles af HDB.

Singapores befolkning er sammensat. Kinesere udgør 76,8 % af befolkningen. Malaj udgør 13,9 % og var den oprindelige befolkning i landet. Indere er med 7,9 % den tredjestørste etniske gruppe.

De officielle sprog er Engelsk, Mandarin, Kinesisk, Malaj og Tamil. Malaj er også nationalsprog, omend mere af sybolsk karakter, idet den er sproget af det nationale motto. Den regerende PAP (People's Action Party) foretrækker at fremhæve engelsk som landets lingua franca, med Malaj størstedels begrænset til dens oprindelige talere, og idet forholdsvist få af flertallets kinesere og indere der taler det.

Økonomi

Singapore tæller til den mest deregulariserede og privatiserede nationaløkonomi i verden. Også udenlandske banker skal som følge af en plan til en liberalisering af banksektoren få adgang til privatkundemarkedet, hvilket hidtil har været forbeholdt de licenserede nationale banker. Dog kan kun banker med en balancesum på over 20 milliarder US-$ få lov til at oprette filialer i Hong Kong, som Singapore gerne vil gøre rangen stridig som Asiens finanscenter.

Asienkrisen i slutningen af 1990erne ramte også Singapore, dog mildere end andre asiatiske lande. Dog måtte byens reklamemotto, "Singapore - takes your breath away", ændres efter opblusningen af SARS-krisen i starten af 2000-tallet. Den efterfølgende afmatning af turismen ramte også Singapors økonomi.

Turisme

Manger turister oplever Singapore udelukkende som såkaldt stop-over mål, dvs. de skal skifte fra et fly der ankommer om eftermiddagen eller aftenen og til et andet fly der først tager af sted dagen efter eller endnu senere. Dog byder byen på en række seværdige attraktioner.
 • Jurong Bird Park, en Fuglepark
 • Zoo og Nightsafari
 • Botanisk Have med Orkidésamling
 • Singapore River
 • Sentosa, en fritidsø
 • Arab Street
 • Chinatown
 • Indkøbscentre ved Orchard Road, deraf:
  • Ngee Ann City (Orchard Road 391A)
  • Lucky Palace
  • The Paragon
 • Little India ved Serangoon Road (MRT station Bugis) samt i nærheden Kampong Glam, det malajiske kvarter
 • Lau Pa Sat Festival Market mellem Robinson Road og Raffles Quay, hvor man kan få specialiteten Satay, marineret kød på pinde og grillet på opskårne olietønder
 • Merlion og Esplanade, som er Singapores kendetegn.

Trafik

 • Som i mange andre lande der tidligere var underlagt det britiske empire, foregår trafikken i venstre vejside!
 • Singapore var et af verdens første lande til at introducere bompenge for at tillade kørsel i bymidten.

Offentlig transport

Singapore har et veludviklet U-bane net, det såkaldte MRT (Mass Rapid Transit) system.

Fly

I østdelen af byen ligger den internationale
lufthavn Changi.

Lov og Ret

Love håndhaves tit meget strikt. Det udtrykkes i det engelske udsagn: "Singapore is a 'fine' country", hvor ordet fine skal forstås i en monetær sammenhæng (en bøde).

I 2003 anbefalede Censorship Review Committee at censuren på Cosmopolitan Magazine kunne hæves, mens den på Playboy skulle fortsætte, idet man skønnede at Singapores befolkning ikke var parat for sidstes frigjorte brug af tydeligt sexuelle afbildninger.

I de sidste år er nogle andre strenge love blevet løsnet, så anses bungie jumping ikke længere for at være illegal. også filmcensuren er løsnet op lidt. Der er sågar tegn på at de strikse love omkring sex kunne blive løsnet op.

Trivia

Eksterne henvisninger

* Singapore Government Online Portal
Se galleriet
»« i .Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: