Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Taoisme

Taoisme (eller Daoisme) er et kinesisk filosofisk-religiøst system grundlagt i det 4. århundrede f.Kr på Lao Tsus lære og hans værk Tao Te Ching, en samling af 81 digte, der beskriver hans filosofi. Taoismen er sammen med konfucianismen og buddhismen en af de tre store religioner i Kina.

Centralt i taoismen står begrebet tao (eller dao - begge er transskriptioner af det kinesiske tegn 道, der kan oversættes med "vejen"). Tao betegner den evige kraft, der løber gennem alt i universet og i særlig grad den naturlige, kosmiske orden - den tilstand, hvor de to modsatrettede principper yin og yang er i ligevægt. Tao kan ikke erfares gennem sanserne, men kun erkendes intuitivt.

Taoismen lærer, at man bør leve et liv i overensstemmelse med tao, den naturlige dynamik i verden; at man bør udnytte denne dynamik i stedet for at stille sig i vejen for den. Dette konkretiseres i princippet om wu wei, handlen gennem ikke-handlen. Universet udfolder sig harmonisk ifølge sine egne love og udøvelsen af menneskelig vilje imod denne udfoldelse forstyrrer denne naturlige harmoni. I stedet bør man lære at fornemme den tao, der flyder gennem alle ting, og handle i overensstemmelse med den.

Ud over de mere filosofiske aspekter skitserede ovenfor har taoismen også i høj grad en praktisk side som kinesisk folkereligion, hvor den indeholder elementer af alkymi, forfædrekult, magi, ritualer og lignende. Centralt står her tilbedelse af Lao Tzu og de såkaldte Otte Udødelige samt forsøget på selv gennem taoistisk praksis at opnå udødelighed.

Påvirkning fra taoismen er årsag til mange af de paradoksale ideer i zen- eller chan-buddhismen


Denne artikel er kun påbegyndt.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at [ tilføje mere].Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: