Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Georgien

საქართველო
Sakartvelo
(Detaljer)
Nationalt motto: ძალა ერთობაშია
(georgisk: Styrke er i enhed)
Officielt sprogGeorgisk
HovedstadTbilisi
PræsidentMikheil Saakasjvili
PremierministerZurab Noghaideli
ParlamentsformandNino Burdjanadse
Areal
 - Total
 - heraf vand
Areal 118
69.700 km²
0%
Befolkning
 - Total (År)
 - Pr. km²
Størrelse 111
4.934.413 (2003)
13.3/km²
Uafhængighed af Sovjetunionen 9. april 1991
ValutaLari (GEL)
TidszoneUTC +4/5
NationalmelodiTavisupleba (siden 23. april 2004
Internetdomæne.GE
International tlfkode995

Den tidligere sovjetiske republik Georgien er et land beliggende i den vestlige og centrale del af Kaukasus.

Befolkningen i Georgien er kendt for sin lange levealder.

Historie

Georgien blev allerede befolket i det femte årtusinde f.Kr. I det 6. århundrede f.Kr. opstod der en vestgeorgisk stat, Kolkheti, og i det 4. århundrede en østgeorgisk, Iberien. Senere faldt landet under Assyrien, og så under Alexander den Store. Kristendommen blev gjort til statsreligion i 327.

I slutningen af det 10. århundrede blev Georgien forenet. I lang tid hørte landet til det Østromerske Kejserdømme, og senere til det Osmanniske Rige, afbrudt af perioder i Persien. I det 19. århundrede faldt landet under Rusland.

Efter Oktoberrevolutionen erklærede Georgien sig selvstændigt den 26. maj 1918, men den 16. februar 1921 blev den Demokratiske Republik Georgien besat af Den Røde Hær og indlemmet i Sovjetunionen, hvor landet blev en del af den Transkaukasiske Føderative Socialistiske Sovjetrepublik (TFSSR) sammen med Armenien og Aserbajdsjan. De enkelte lande i TFSSR blev udskilt i 1936, hvor landet nu hed den Georgiske Socialistiske Sovjetrepublik.

I slutningen af 1980erne udviklede der sig en stærk georgisk uafhængighedsbevægelse. Den 9. april 1991 erklærede Georgien sig igen uafhængigt, hvilket førte til krige i provinserne Abkhasien og Sydossetien, og den georgiske regering har den dag i dag ikke kontrol over store dele af landets territorium.

Georgiens første præsident, Sviad Gamsakhurdia blev afsat i et kup og erstattet af den tidligere leder af det georgiske kommunistparti og sovjetiske udenrigsminister, Eduard Sjevardnadse.

Den 22. november 2003 begyndte demonstranter at samles i titusindvis foran parlamentsbygningen i Tbilisi, hvorefter de brød igennem hovedporten og strømmede ind i salen og tog kontrol over bygningen. Det skete netop som præsident Edvard Sjevardnadse var i færd med at holde sin åbningstale til det nyvalgte parlament. Han trådte tilbage kort tid senere, og et nyt præsidentvalg blev afholdt, som Mikheil Saakasjvili vandt stort.

Sprog

Det officielle sprog i Georgien er georgisk (et kartvelsk sprog). Abkhasisk (et nordvest-kaukasisk sprog) er officielt sprog i Abkhasien, og ossetisk (et indoeuropæisk sprog) har officiel status i Sydossetien. Derudover tales bl.a. mingrelsk og svansk (begge kartvelske sprog som georgisk) og armensk.

Religion

De fleste georgiere er georgisk-ortodokse, men i Adsjarien er mange traditionelt muslimer.

Regioner og byer

Georgien indbefatter de selvstyrende regioner Abkhasien (de facto uafhængigt), Sydossetien og Adjarien.

De største byer er Tbilisi, Kutaisi, Batumi og Rustavi.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: