Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Ossetisk

Ossetisk er et sprog som tilhører den iranske gruppe af de indoeuropæiske sprog (den østiranske gruppe som også tæller pashto i Afghanistan, jagnobisk i Tadsjikistan og forskellige andre).

Ossetisk stammer fra sproget i den sarmatiske stamme alanerne. Sproget er den eneste nulevende efterkommer efter de sprog som blev talt af sarmatere og skythere, som er to nært beslægtede nomadefolk fra antikken, og bruges ved forskning i disse oldtidsprog.

Ossetisk tales i Ossetien i det nordlige Kaukasus. Området er delt mellem Rusland (Nordossetien) og Georgien (Sydossetien). Der er også ossetisk-talende i andre kaukasiske regioner. Der er omkring 500.000 talende i alt.

Ossetisk er det eneste iranske sprog med et betragteligt antal talende i Kaukasus, og det ossetiske lydsystem, ordforråd og endda grammatik er stærkt påvirket af kausasiske sprog.

Der er to ossetiske dialekter: digor som tales af en sjettedel af osseterne, og iron. De digor- og iron-talende kan have svært ved at forstå hinanden. Normalt er de digor-talende tresprogede: De taler deres dialekt, russisk og litterært ossestisk som baserer sig på iron, med nogle leksikale lån fra digor.

Ossetisk skrives med det kyrilliske alfabet, udvidet med bogstavet "æ", hvilken gør sproget umiddelbart genkendeligt på skrift.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: