Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Kartvelsk

Den kartvelske sprogfamilie (også kendt som den sydkaukasiske sprogfamilie) består af fire sprog, der især tales i Georgien, men også af mindre grupper in Tyrkiet, Iran, Aserbajdsjan, Rusland, Ukraine og andre lande. De fire sprog er:

  • Georgisk: Det officielle sprog i Georgien, med over syv millioner modersmålstalende. Heraf bor de fire millioner i Georgien og omkring 100.000 i Tyrkiet og Rusland.

  • Mingrelsk eller megrelsk med omkring 300.000 modersmålstalende, især i den vestlige del af Georgien.

  • Lasisk eller tjansk med omkring 120.000 modersmålstalende, hvoraf mindst 90.000 bor i det nordøstlige Tyrkiet og omkring 30.000 i Georgien.

  • Svansk med omkring 40.000 modersmålstalende i Georgiens nordvestlige bjergområder.

Georgisk er det eneste etablerede skriftsprog i familien. Normalt skrives det med alfabetet mkhedruli, men religiøse skrifter skrives stadigvæk nogle gange med khutsuri.

De fire sprog er klart beslægtede, men ikke indbyrdes forståelige. Mingrelsk og lasisk er de to af sprogene, der står nærmest hinanden, og sammen med georgisk danner de en undergruppe over for svansk.

Mange sprogforskere har forsøgt at forbinde de kartvelske sprog med andre sprogfamilier, især med baskisk eller med nordvestkaukasisk og nordøstkaukasisk, men det er endnu ikke lykkedes nogen.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: