Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Rusland

Rusland er Jordens største land. Rusland kan inddeles i 5 hovedregioner: Europæisk Rusland der strækker sig fra vestgrænsen til Uralbjergene - der traditionelt opfattes som grænsen mellem Europa og Asien - er et enormt lavtlandsområde, der gennemskæres af floderne Volga, Don og Dnjepr. Det er den russiske føderations rigeste region. Uralbjergene strækker sig fra nord mod syd og rummer vigtige mineral- og olieforekomster. Sibirien strækker sig fra Uralbjergene til Stillehavet. Dette enorme område er rigt på naturressourcer, men er tyndt befolket pga. de barske klimatiske forhold. Kaukasusregionen er et enormt steppeområde, der strækker sig nord for bjergene af samme navn mellem Sortehavet og det Kaspiske Hav. Dele af russisk Centralasien ligger under havets overflade og består af ørken, stepper og bjerge. Rusland er ikke længere en supermagt, men fortsat en stormagt. Rusland fører en krig i Tjetjenien, hvor væbnede muslimske grupper kæmper for løsrivelse fra Rusland.

Rossiyskaya Federatsiya
(Detaljer) (Fuld størrelse)
Nationalt motto: ukendt
Officielt sprogRussisk
HovedstadMoskva
PræsidentVladimir Putin
PremierministerMikhail Kasyanov
Areal
 - Total
 - heraf vand
Areal 1
17.075.200 km²
0,5%
Befolkning
 - Total (År)
 - Pr. km²
Størrelse 6
145.470.197
8,5/km²
Uafhængighed af Sovjetunionen 24. august 1991
ValutaRuble (RUR)
TidszoneUTC +2 - +12
Nationalmelodi
Internetdomæne.RU
International tlfkode7

Table of contents
1 Historie
2 Administrative inddelinger
3 Se også
4 Kendte byer er:
5 Grænselandene er:
6 Se også

Historie

Slaviske folk indvandrede fra Centraleuropa i 500-tallet til Novgorodområdet og skabte den første stat i 800-tallet.

Trafik af skandinaviske vikinger, kaldet rus, på floderne mellem Østersøen og Sortehavet, flyttede tyngdepunktet for rus-riget til Kiev. I 988 kristnes Kiev-riget af Vladimir den Hellige.

Rusland har siden vedtagelsen af den nuværende forfatning i 1993 været en demokratisk føderal republik med en klassisk magtdeling i en lovgivende, udøvende og dømmende magt. Da Vladimir Putin blev indsat som præsident i maj 2000 - efter Boris Jeltsins overraskende tilbagetræden nytårsaftensdag 1999 - var det første gang i Ruslands 1000-årige historie, at landets øverste embede blev overdraget fra en folkevalgt leder til en anden. Præsident Putin har efter sin tiltræden lanceret et omfattende reformprogram.

Administrative inddelinger

Rusland har i alt 89 administrative områder som hver har 2 delegerede i forbundsrådet som er overhuset i Ruslands parlament. De 89 områder er af 6 forskellige typer som har forskellige grader af selvstyre:

 1. 21 republikker har egen grundlov, parlament og præsident. De har selvstyre på mange områder og er normalt hjemland for et bestemt ikke-russisk folkeslag.
 2. 49 provinser (oblaster) er den "normale" enhed.
 3. 6 territorier (krajer) er som provinserne, men er sædvanligvis mere perifere og tyndtbefolkede.
 4. 1 selvstyrende territorium (kraj).
 5. 10 selvstyrende distrikter har mere selvstyre end provinserne, men mindre end republikkerne. De har normalt en dominerende etnisk minoritet.
 6. 2 føderale byer: Moskva og Sankt Petersborg.

De 89 områder er placeret i 7 føderale distrikter som med deres administrationsbyer er:
 1. Nordvestrusland (Sankt Petersborg)
 2. Centralrusland (Moskva)
 3. Nordkaukasus (Rostov ved Don)
 4. Volga (Nizjnij-Novgorod)
 5. Ural (Jekaterinburg)
 6. Sibirien (Krasnojarsk)
 7. Russissk Fjernøsten (Khabarovsk)

De 21 selvstyrende republikker er Adygeja, Altaj, Basjkortostan (Basjkirien), Burjatien, Dagestan, Ingusjetien, Kabardino-Balkarien, Kalmykien (Khalmg Tangtj), Karatjaj-Tjerkessien, Karelen, Khakasien, Komi, Mari El, Mordvinien, Nordossetien, Sakha (Jakutien), Tatarstan, Tjetjenien, Tvuvasjien, Tuva, Udmurtien.

Se også

Kendte byer er:

Grænselandene er:

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: