Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Suðuroy

Suðuroy (dansk Suderø) er den sydligste færøske ø.

Omkring år 625 mener man, at irske og skotske eneboermunke, var de første der bosatte sig fast på Suðuroy. Myterne fortæller, at de havde marker og husdyr og tilbedte i ensomhed Gud. Der findes flere spor af de fromme munke på Suðuroy, der kom i skindbåde fra Nordengland og Shetlandsøerne. Der er fundet spor fra munkene ved Akraberg i form af højryggede agre. Der er også fundet spor i Sumba, Mýrubyrgi, Hov, Froðba og ved Hvalba.

Sagnet fortæller at Froðba er den ældste bygd på Færøerne, Efter et togt til Irland kom kong Frode ud af kurs under hjemrejsen til Danmark. I tæt tåge får de øje på Froðbiarnípa. Frode er den første der går i land på det ukendte sted. Han landsætter de medbragte husdyr og bygger en gård i Á Laði i Froðba, opkaldt efter kong Frode.

Fra ca. år 700 bosætter nordmændene sig mere eller mindre permanent på Suðuroy. Nogen forskere sætter spørgsmåltegn ved om munkene har været på Suðuroy og det øvrige Færøerne. Agersporene kan muligvis også stamme fra nordboerne.

Fra år 795 fordrives munkene og flygter. De første vikinger på Suðuroy kom formodentlig fra Shetlandsøerne, Orkneyøerne og Man.

Stednavne som Hørg i Sumba og Hov, fører i retning af den første Landnamstid. (dem der tog land) Bygdenavnene Hvalba, Sumba og Froðba tyder på at de er blandt de første stormandsgårde og bebyggelser, selvom stederne ikke er nævnt i de færøske sagaer.

I 1005 overfalder Trónður í Gøta Sigmundur BrestissonLítla Dímun, men Sigmundur undslipper. Senere besejrer Sigmundur Tronður,men lader ham gå fri. Sidst på året overrumpler Tronður med 60 mand Sigmundur på sin gård på Skúvoy. Sigmundur forsøger sammen med to andre at svømme til Stóra Dímun. Strømmen fører dem forbi øen og mod Suðuroy. Kun Sigmundur kommer stærkt udmattet i land på stranden i Sandvík og myrdes af Sandvíkbonden Tórgrimmur Illi. (se mindestenen i Sandvík)

For at skabe forlig lader Trónður i Gøta Tórgrimmur dømme ved Altinget til hængning. Efter henrettelsen af Tórgrimmur Illi fortæller sagnet at Sandvík blev affolket og først bebygget igen 1816. Andre forskere mener at bygden først uddør under den sorte død i 1349.

I protest mod den katolske kirkes udbytning af de fattige, ved bla. at fratage deres jord udbryder, der oprør i landets sydligere dele. 1349 hærger også på Suðuroy Den Sorte Død, (bylde og lungepestepidemi) Sagnet fortæller at i den frisiske bygd på Akraberg, Víkarbyrgi uddør, kun en fjerdedel af Suðuroys indbyggere overlever. I 1383 bliver Nordmanden Greip Ivarssøn sysselmand på Suðuroy. I 1399 pantsætter Greip Ivarssøn sine ejendomme som sikkerhed for et handelsskib, pantet indløses aldrig, da skibet forliser. Det er et af de allersidste færøske skibe i 400 år. Lagmand Dagfinnn Halvdansen skriver 1400 i Lagtingets dagbog, "Kongsbókin" at et medlem fra det sydlige Suðuroy skal have værdien af 20 alen vadmel, mens et medlem fra Stremoy må nøjes med 8 alen vadmel, da han har en kortere og mindre farefuld vej til Lagtinget.

Broder Andrass bliver Suðuroys første evangeliske præst. Prædikenen skal foregå på fremmedsroget dansk.

Suðuroy er omkring 1600, blevet udsat for gentagne sørøveroverfald, så der opstår hungersnød, og mange af øens indbyggere dør af sult, deriblandt øens præst, Ismail Nielsen.

Den 20 maj 1615 bliver det sørøverplagede Hvalba undsat af to danske orlogsfartøjer. Sørøverne der bruger Hvalba som en slags basis havn er desværre afsejlet 14 dage før den danske eskadres ankomst. Sørøverne har blandt andet tortureret Suðuroys præst, Rasmus Sørensen, så han tager skade på sin forstand. Senere lykkedes det eskadren ved Norge at overmande sørøveren Mandus, der tidligere på året har hærget i Hvalba.

Mulighederne for kommerciel udnyttelse af Suðuroys kul undersøges i 1626, men kulminedrift opgives dog på forhånd, da kullene er for vanskelige tilgængelige.

Suðuroys præst, Poul Rasmussen, får 1630 sin afsked på grund af de sindsforstyrelser og torturskader, han fik under sin flugt fra sørøverne året før, hvor sørøverne dræbte hans søn.

Folk fra Hvalba og Vágur får tiltalefrafald for at have handlet med et hollandsk skib, idet handelen skønnes at være sket som en følge af hungersnøden på Suðuroy.

kilde: Færøernes hvornår skete det

Turisme

Turistinformation:
Suðuroy har et veludbygget vejnet, brug bilen som udgangspunkt til korte vandreture. Vejret kan skifte flere gange daglig. Planlæg ikke for meget i forvejen, kør hen hvor vejret er bedst. Tag omgående ud i naturen, når vejret tillader det. Et godt råd: Følg fårestierne parallelt med kysterne, særlig vestkysten er attraktiv til korte vandreture. Hold jer mindst 2 m. fra afgrunden.

Akraberg området med det smukke hvide fyrtårn fra 1909 (fyrpasseren viser gerne rundt) er et naturskønt område, hvor man kan se søpapegøjerne komme ind fra havet ved 21 tiden. Gå en tur fra Suduroys sydligste punkt. (ved tågehornet) Følg højdedraget paralelt med østkysten 2-3 km nordpå.

Sumba 400 indb. smukt beliggende på sydvest siden, ud til det åbne Atlanterhav, beskyttet af Sumbiarhólmur. Bygden er kendt for at have sine egne specielle færøske kædedanse. Besøg den lile idylliske naturhavn. Er vejret stille og klart, spørg de lokale om mulighederne for en sejltur på eget ansvar til Fuglebjergene. (Beinisvørð) En oplevelse man sent vil glemme. En meget smuk vandretur er at følge veskysten fra Sumba mod nord til fuglefjeldet Beinisvørð 470 m. Fra Sumba kan man følge fjeldvejen til Lopra. Parker ved antennen i nærheden af Beinisvørð, følg fårestierne i god afstand fra afgrunden. På toppen føler man sig omtrent som på verdens tag. Udsigten er et panorama uden lige. se svæveflyve og lande på fjeldsiderne, se når tågen stille svæver ind fra havet, se solen går ned. Giv jer tid til at nyde Beinisvørð området.

Ved en vig syd for Vágsfjørður ligger bygderne Vikarsbyrgi og Hamrabyrgi. Fra 1980erne har der ikke været nogen fast beboelse. Se de mange tomter og gamle stengærder fra middelalderen, særlig i nærheden af elven. Følg fjordens sydkyst ud til holmen Baglahólmur, og nyd panorama udsigten.

Se også

Fámjin


Færøerne
Borðoy | Eysturoy | Fugloy | Hestur | Kalsoy | Koltur | Kunoy | Lítla Dímun | Mykines | Nólsoy | Sandoy | Skúvoy | Stóra Dímun | Streymoy | Suðuroy | Svínoy | Vágar | Viðoy



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: