Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Byldepest

Dette er et stoppested for Minibussens destination Middelalder.
Næste stop er {}.
Forrige stop var {}.

Byldepest bliver sædvanligvis sat i forbindelse med en række historiske epidemier i Europa, særligt Den sorte død, men i de senere år er alternative forklaringer foreslået, se Den sorte død.

Byldepest eller mere populært den sorte død er vistnok den sygdom som har dræbt flest europæere op igennem historien, især i middelalderen. Også i det 6. århundrede var der en epidemi der menes at være forårsaget af pest. Byldepesten skyldes bakterien Yersinia pestis, som overføres via lopper fra inficerede rotter og egern.

Byldepest stammer fra Centralasien (eller - ifølge den nyere teori - fra Afrika), og nåede efter alt at dømme til Europa i 600-tallet. Det er dog den store epidemi fra omkring midten af 1300-tallet, man oftest taler om. Den første europæiske by der blev smittet var Konstantinopel, og i 1348 havde sygdommen bredt sig i hele Middelhavsområdet.

Første udbrud i Skandinavien var i havnen i Bergen i Norge i 1349, men allerede samme år var den spredt i både Sverige og Danmark.

Sygdommen kom ifølge et sagn til Danmark med et norsk skib, der kom fra England, og som strandede i det nordlige Jylland, da hele besætningen var død. I det følgende år rasede den i al sin heftighed, og det antages at omtrent halvdelen af befolkningen døde. Store distrikter lå fuldstændig øde efter pesten, saaledes endnu 20 år efter 98 gårde og møller og 71 huse i Roskilde Stifts besiddelser. Da Valdemar Atterdag i 1357 byggede et slot i Randers, var det af materialer fra 11 nedbrudte kirker fra affolkede sogne.

Sygdommen bevægede sig de næste 350 år rundt i Europa med skiftende intensitet, indtil den efter endnu en voldsom epidemi, der i 1711 dræbte omkring 1/3 af Københavns befolkning, stort set forsvandt.


Patienter med byldepest. Fra Toggenburgbiblen fra 1411

I dag er sygdommen meget sjælden, men dukker dog op engang imellem i Centralasien.


Kilder/henvisninger


Denne artikel var dagens artikel den 7. november 2004.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens konversationsleksikon 2. udgave (1915 - 1930). Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: