Reformation og Monopolhandel
1535 vedtager Lagtinget at indføre Reformationen, der dog først indføres 1538. Hidtil har Lagtinget holdt sine møder udendørs. For første gang nævnes der en rådstue i Tórshavn.
1591 er sorenskriver embedet permanent. Gabriel Mittens bliver Lagtingets første. En sorenskriver opgave er at have speciel indsigt i lovene.
1602 klager Lagtinget til Christian 4 over engelske fiskere, der generer færingernes gode fiskepladser. Kongen bestemmer at al handel og fiskerirettigheder, kun kan opnås med hans godkendelse.
Den ældste bevarede tingbog skrevet på dansk tager sin begyndelse i året 1615.
Lagtinget indfører traditionen med at holde det årlige møde den 29. juli - Ólavsøkudag og 8 dage frem. Mødet indledes med gudstjeneste og møder til midt på eftermiddagen. Om aftenen festes der.
1620 opdager Kongens foged, at de fleste af Lagtingets medlemmer, inklusive præster og almuen, er involveret i smuglerhandel. Straffene derfor bliver skærpet.
1637 vedtager Lagtinget, at indføre den islandske lov "Storedom", der skal gælde for lovbrud af seksuel karakter. Der indføres dødsstraf. Andre lovforseelser, kan medføre tvangsarbejde på "Bremerholm" i København.
1654 Efter en Lagmands død, befaler myndighederne Lagtinget at finde en person, som færingerne selv ønsker, og Kongsbonden Joen Paulsen Ør fra Oyri vælges som ny Lagmand.
1655 fratager Frederik 3 de norske lensmænd fra Bergenhus, retten til det færøske len. Kongen udnævner sin Kammerskriver Christopher von Gabel som Lensherre. Lagtinget og Lagmanden Joen Paulsen Ør, bliver sat udenfor indflydelse.
Gabelfamilien regerer enevældigt fra 1655 til 1709. Tiden huskes som en mørk periode i Færøernes historie. Gabelfamilien står som symbol for monopolhandelsens dårlige sider.
1690 får Lagtinget et nyt tinghus i Gongin i Tórshavn. Byggeriet er af en så ringe kvalitet, at huset 1719 falder sammen. 1722 er det nye tinghus bygget færdigt.
1714 stadfæster Lagtinget, at Tórshavns indbyggere har ret til at skære tørv.
1734 indskærper Lagtinget, at man ikke må glemme at bringe "Grindabod" videre til afsides liggende øer og bygder, så de ikke mister deres rettigheder til fangsten.
1759 flytter Lagtinget fra Gongín og får igen hus på Tinganes. Monopolhandelens forvalter, retter en henvendelse til myndighederne i København, om at få Lagtinget nedlagt, da han mener at udgifterne er for store i forhold til nytteværdien. Han forslag bliver afvist.
1797 mister Lagtinget afgørende betydning, da en kongelig forordning bestemmer, at der i hvert af de otte præstegæld skal udpeges to fredsmæglere, der skal føre tilsyn med lokalstyret og mægle i stridigheder, inden det kommer videre til Lagtinget.
1806 - Suðuroy og Norðoy laver en underskriftsamling, for at få indført et frit handelsliv, men da de øverste embedsmænd er imod, tør ingen i Lagtinget foretage sig mere.
Dansk Amt
. I baggrunden det nuværende danske Rigsombudshus, kaldes "borg".]]
1816 efter at have eksisteret i over 900 år nedlægges Lagtinget på Frederik 6 ordre. Enhver færøsk indflydelse på landets styre fjernes og landet styres som et dansk amt af 4 danske embedsmænd. Den dømmende funktion skal varetages af Sorenskriveren, som bliver eneste dommer i alle retssager.
1844 og 1846 afslår Stænderforsamlingen i Roskilde et færøsk forslag om genoprettelse af Lagtinget.
1852 Frederik 7 underskriver den 26. marts loven om Lagtingets genoprettelse. Lagtinget skal fungere som et amtsråd, får kun rådgivende myndighed i færøske anliggender. Loven om Lagtingets genetablering træder først i kraft i 1854, men det første Lagting samles allerede i 1852 efter lagtingsvalget den 30 juni.
- Den 15 april træder Lagtinget igen i funktion og antallet af folkevalgte medlemmer øges fra 16 til 18.
- Valgretten er begrænset. Kun mænd som er fyldt 25 år og råder over eget bo, samt ejer eller fæster mindst 3 gylden jord, har valgret. Kun mænd der har ejendom til en værdi af mindst 200 rigsdaler, eller at man betaler skat til stat eller kommune på mindst 2 rigsdaler årligt, havde stemmeret. Afstemningen ved Lagtingsvalget skulle være personlig og mundtlig.
- Det nyvalgte Lagting får lige fra starten saboteret sit arbejde af amtmand Carl Emil Dahlerup. Det eneste lyspunkt var at Lagtinget får ret til at bestemmme over kirkens midler.