Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Rock

Rock er en genre inden for rytmisk musik som har sin rod i 1950'ernes rock'n'roll. Rockmusik er oprindelig musik i 4/4-taktart og har traditionelt været spillet af en besætning med trommer, elektrisk guitar, elektrisk basguitar og en eller flere forsangere. Der har dog været brugt næsten alle kendte musikinstrumenter i en eller flere sammenhænge i forbindelse med rockmusik.

Genren fik en væsentlig fornyelse gennem musikscenen i Storbritannien i 1960'erne. Denne fostrede navne som The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks, The Who, Led Zeppelin, Black Sabbath og Pink Floyd. I USA satte protestsangeren Bob Dylan strøm til guitaren og skabte dermed en ny, amerikansk rockgenre som siden har inspireret adskillige navne med Bruce Springsteen og Neil Young som velkendte og væsentlig repræsentanter.

Et kendetegn ved rockmusikken fra 1960'erne og frem blev at musikerne fremførte deres egne kompositioner. Indtil da havde der været en klar adskillelse mellem sanger- og sangskriverrollen. Elvis Presley var medforfatter/komponist på ganske få af sine hits, men sang derudovder udelukkende sange skrevet af andre. Også i denne nye udvikling var The Beatles og Bob Dylan foregangspersoner, skønt allerede Buddy Holly og Chuck Berry var eksempler på sangere, der skrev deres eget materiale.

Et andet nyt kendetegn ved rockmusikken i denne periode var at man begyndte at betragte albummet som samlet udtryksform og pladeproduceren som frembringende kunstner. Hvor et album tidligere blot var en samling sange, skulle albummet nu ses som en helhed med fælles temaer. Igen var The Beatles, men også f.eks. Beach Boys banebrydende. Beatles-albummet Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band og det uudsendte Beach Boys-album Smile er kongeeksempler på denne nye opfattelse af albummet.

I 1970'erne udviklede der sig efterhånden mange nye genrer som f.eks. den 'progressive' rock (i kølvandet på Pink Floyd), glam-rock (David Bowie, T-Rex m.fl.) soft-rock og heavy metal (i kølvandet på bl.a. Black Sabbath). I 1970'ernes sidste halvdel opstod punk som en reaktion på hvad nogle opfattede som den prætentiøse og overkomplekse drejning, rock havde taget, og den tiltagende hang til konceptalbums m.v.. Blandt væsentlige navne fra denne periode kan nævnes Sex Pistols, Joy Division, The Clash, Dead Kennedys og Black Flag. Punk var bl.a. inspireret af glam-rockens flabethed og heavy metals aggressivitet, men stod også i gæld til navne som The Velvet Underground, MC5 og The Stooges. En del amerikanske navne som f.eks. Patti Smith og Television dukkede op i 1970'erne, og på grund af deres musikalske enkelhed blev de af og til rubriceret sammen med punk, selv om deres slægtskab til den sene 1960'er-rock er klart dominerende.

Omkring 1980 opstod flere væsentlige strømninger, der alle i en eller anden form stod i gæld til punkens nybrud. Hardcore-punk betonede punkens aggressive elementer inspireret af Black Flag m.fl. Den amerikanske 'guitarrock', med R.E.M som hovednavn og The Replacements, Guadalcanal Diary og Dream Syndicate som andre eksponenter, var inspireret af punkens simple sangstrukturer og energi (hvilket især er tydeligt hos Husker Du) men fandt især inspiration i den enkle, melodiøse tradition fra The Beatles, The Byrds og Neil Young - og de ikke særlig kendte Big Star. New Wave-musikken fra Elvis Costello, The Cure, U2, Depeche Mode, Erasure, og The Smiths m.fl. var en mindre aggressiv musikgenre, der forenede punkens enkelhed med elementer af pop. En ny bølge af heavy metal fra Storbritannien og senere også USA forenede i navne som Motörhead, Venom og senere Metallica Anthrax m.fl. punkmusikkens hastighed og råhed med heavy metals tunge bund.

Sidst i 1980'erne var den britiske rock tilsyneladende låst fast i mindre væsentlige fænomener som f.eks. den indadvendte, drømmende 'shoegazer'-scene og den partyorienterede Manchester-scene, og den amerikanske rock havde en lignende skæbne. Men stagnationen var kun tilsyneladende. I begyndelsen af 1990'erne opstod nye tendenser der begge udsprang uden for rockmusikkens daværende mainstream og derfor er blevet kaldt for 'alternativ rock'. I den britiske 'brit-pop', forenede navne som Blur, Pulp og Oasis (der alle faktisk havde udgivet albums i nogle år) elementer fra new wave-musikken med en 1960'er-sensibilitet, bl.a. inspireret af navne som The Stone Roses. I den amerikanske 'grunge'-musik var bands som Soundgarden, Pearl Jam og især Nirvana et bindeled mellem punken og et musikalsk udtryk, der sine steder lå tæt op af 1970'ernes tidlige heavy metal. Brit-poppen og grungen gav rockmusikken dens senestes større opblomstring. I midt-1990'erne var brit-poppens og grungens hovednavne rockmusikkens nye superstjerner og mainstream, men med Nirvana-forsangeren Kurt Cobains selvmord i 1994 gik det ned ad bakke.

Det vil dog være forkert at erklære hele rockmusikken død af den grund. Rockmusikken har i vore dag en lang række undergenrer, der for det utrænede øre ikke har meget til fælles og hvis væsentligste udvikling foregår uden for den til enhver tid eksisterende mainstream. Samlingspunkterne er i dag større, ældre og veletablerede navne som Bruce Springsteen, R.E.M, U2 og Metallica. Disse navne har alle formået at skabe en musik, der appellerer bredt og til et publikum ud over den genre, de har deres udspring i.

Rockmusikken har haft ry for at være en 'hvid' musikgenre, hvor f.eks. soul var 'sort', og derfor har der været en tendens til at bidrag fra sorte musikere som Arthur Lee (fra Love), Bad Brains og især Jimi Hendrix ikke har fået tilstrækkeligt med anerkendelse for deres vigtighed for rockmusikkens udvikling.

Rockmusikken har i tidens løb påvirket adskillige andre musikformer, og blandformer som folk-rock, country-rock, funk-rock, jazz-rock og rap-rock er opstået og er blevet veletablerede kendsgerninger.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: