Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Frederik 9.

Frederik 9. var en dansk konge af den Glücksburgske (Lyksborgske) slægt 1947-1972. Valgsprog: "Med Gud for Danmark".

, sammen med lagtingsmedlem Kjartan Mohr]] Frederik IX, var ældste søn af Christian X og Dronning Alexandrine, han blev født den 11 marts 1899 på Sorgenfri Slot. Han var konge af Danmark fra 1947-1972.

I 1922 forlovede kronprinsen sig med den græske prinsesse Olga, men forlovelsen blev hævet efter nogle få måneder. Den 24. maj 1935 giftede han sig i Storkyrkan i Stockholm med prinsesse Ingrid, datter af kronprins Gustav Adolf, senere kong Gustav VI Adolf af Sverige (1882-1973) og kronprinsesse Margaretha (1882-1920). Dronning Ingrid lærte hurtigt dansk og kom især til at elske Sønderjylland. Gråsten Slot blev indrettet som kronprinseparrets sommerbolig. Den 16. april 1940, kun syv dage efter den tyske besættelse, fik kongeparret deres første barn, Margrethe. Den lille prinsesse blev straks et lyspunkt i en mørk tid. Under besættelsen så københavnerne ofte kronprinseparret spadsere rundt i hovedstaden med barnevogn eller cyklende - et symbol og samlingspunkt for den danske befolkning. Efterfølgende fik de den 29. april 1944 prinsesse Benedikte (gift med prins Richard til Sayn-Wittgenstein-Berleburg) og den 30. august 1946 prinsesse Anne-Marie (gift med ekskong Konstantin II af Grækenland, søn af kong Paul I og dronning Frederikke).

I modsætning til sine forgængere valgte Frederik IX at gøre karriere indenfor søværnet i stedet for i hæren, og i 1945 blev han udnævnt til kontreadmiral. Han elskede livet på søen, og som en rigtig sømand var han selvfølgelig rigt tatoveret. Udover denne tilbøjelighed for søen, havde Frederik IX en stor kærlighed for musikken. Ved flere lejligheder svingede han dirigentstokken både for danske og udenlandske orkestre. Professionelle musikere har udtalt den største beundring for kongens musikalitet og evner som dirigent og musiker.

Da kongeparret ikke fik en søn, skulle tronen efter den daværende tronfølgelov overgå til kongens yngre broder, arveprins Knud og siden til dennes ældste søn, Ingolf. I en del år havde Folketinget overvejet en grundlovsændring, men var hidtil veget tilbage, fordi en vedtagelse krævede, at et flertal på 45% af befolkningen skulle stemme ja. Samtidig var der et folkeligt pres for at få indført kvindelig arvefølge, da der ikke var nogen udsigt til, at kongeparret fik en søn. Daværende statsminister Erik Eriksen fik det lyse indfald at medtage kvindelig arvefølge i grundlovsændringen, så ville det formentlig være nemmere at få den vedtaget. På trods af anbefalinger fra stort set hele Folketinget, og trods kongehusets store popularitet, blev Grundloven kun vedtaget med 46% af de stemmeberettigede vælgere. Samtidig blev procenten nedsat til 40 procent. Uden den kvindelige arvefølge var det næppe lykkedes at få forslaget igennem, og med Tronfølgeloven af 1953 blev prinsesse Margrethe den første i arvefølgen.

I besættelsesårene var kronprinseparret meget aktive for at styrke danskheden. Senere blev det til rejser rundt om i landet og til Færøerne og Grønland, og i sin nytårstale huskede Kongen altid en hilsen til søens folk. Med kongeskibet Dannebrog har parret formentlig besøgt hver havn i landet. Kongen var også en stor elsker af jagtens glæder og der afholdtes mange jagter ved jagthytten i Trend. Herudover var Fredensborg og Gråsten Slot kongefamiliens foretrukne opholdssteder.

Kong Frederik IX døde den 14. januar 1972 efter kort tids sygdom og blev begravet i Roskilde Domkirke. Frederik IX var med sit varme og folkelige væsen i høj grad med til at nedbryde/reducere, afstanden mellem kongefamilien og den almindelige befolkning. Daværende statsminister Jens Otto Krag udråbte hans datter Margrethe II til Danmarks Dronning. Regeringen traf en aftale med Dronning Ingrid, at hun kunne fungere som rigsforstander. Dronning Ingrid døde den 7. november 2000 og blev begravet ved siden af sin mand i Roskilde Domkirke den 14. november 2000.

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
{} {}

Kilder/henvisninger


Søren Sørensen har skrevet sin version af verdenshistorien, hvorfra dele af denne artikel stammer.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: