Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Dannebrog

Dette er et stoppested for Minibussens destination Middelalder.
Næste stop er {}.
Forrige stop var {}.

Det nationale danske flag kaldes normalt for Dannebrog. Dannebrog betyder "dansk tøj" eller bare "vel forarbejdet stof". Dannebrog er rødt med et hvidt kors der når til siderne af flaget; den vertikale del af korset kan vendes til den modsatte side. Korsdesignet på det danske flag blev efterfølgende overtaget af de andre nordiske lande; Sverige, Norge, Finland, Island og Færøerne.

Ifølge legenderne blev flaget ikke lavet af mennesker, men faldt fra himlen under slaget ved Reval (i dag Tallinn) i Estland) i 1219.
Se også: Anders Sunesen og Valdemar 2. Sejr. Korstoget i 1219, var med den mægtig hær, som esterne ikke kunne stille noget op imod.

Den ældste kilde siger: Danske i året 1208 kæmpede i Livland, i nutidens Estland på et sted som kaldes Felin, og (da de næsten var slået) ydmygt påkaldte guds hjælp, da opnåede de den nåde, at de straks modtog et flag, som faldt ned fra himlen, tegnet med et hvidt kors på en ulden dug. Letlands flag, som dog ikke er et korsflag, kan også spore sine rød-hvide farver tilbage til slaget ved Felin. Man har lov at tro at der er to begivenheder som er blandet sammen.

Det danske korsflag kendes tidligst brugt af Erik 7. af Pommern og symboliserede da Lübecks våben, fordi han ønskede at han var herre over den by. Lübecks gamle våben var et hvidt kors på rød bund, dannet som en modsætning til den tysk-romerske kejsers hvide flag med et rødt kors, et flag som stammede fra Romerriget, og som er bevaret i det engelske flag.

I borgerkrigen Grevens fejde, anvendte den ene part et stribet flag, blå, gul og rød i rigsvåbnets farver, og den anden part, den sejrende, brugte et rødt-hvidt korsflag, med fire lige lange arme.

Når bagkanten er vokset, så er det dels fordi man ville have noget at klippe af når flaget blev slidt, dels fordi flaget ikke smældede så meget når det var langt og smalt, dels er det en påvirking fra vimplerne, dels så er forkanten på et flag mere udstrakt end bagkanten og derfor bør flagets midte være forskudt imod stangen, for at det ser rigtigt ud på afstand.

I oldtidenen hed Danmarks flag Ravnen, og var rødt (det vil sige rødgult) med et anker langs overkanten, og en buet under- og bagkant ud i ét med frynser. I flaget var der en sort (det vil sige mørkeblå) ravn og langs kanterne var der en bort.
Roskilde Museum har en stump af en bronze-vindfløj med en ravn, som gnaver på en menneskeknogle. Om flaget Ravnen, sagde man at når den slog med vingerne, så spåede det sejr for danerne.

Ravne på flaget stammer sandsynligvis fra den nordiske mytologi og symboliserede en af gudekongen Odins ravne Hugin eller Munin

Den officielle røde farve på Dannebrog kaldes normalt bare for Dannebrogsrød. Den tekniske navn på den officielle farve er Pantone 132.

Table of contents
1 Officielle flag
2 Se også
3 Eksterne henvisninger

Officielle flag

Splitflaget er det officielle Danmarks symbol og må kun anvendes af statsmyndigheder, hæren, kongehuset og ganske få andre som har særlig tilladelse.

Som krigsflag bruger Hæren splitflaget. Flåden har en gammel tradition for at dets flag, orlogsflaget har en mørkere farve end almindelige flag, den såkaldte orlogsrød eller knaprød. Flaget er lettere at se på havet. Flagdugen er blodrød og en historie om flaget hævder at farven skyldtes at flagdugen blev brugt til at tørre blod op med.

Desuden har Kongehuset og andre statsinstitutioner ofte deres egne flag. Det er normalt et splitflag med et særligt mærke indsat enten hvor korsarmene mødes eller i øverste venstre hjørne af flaget. Ganske få gange er disse flag et orlogsflag med et særligt mærke.

Se også

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: