Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Uddannelse

Uddannelse er et udtryk, der omfatter det at lære færdigheder, viden og holdninger. Det kan foregå på meget specifikke, målrettede områder, eller det kan være mere grundlæggende og mindre håndgribeligt: at få erfaring, god dømmekraft og visdom, eller med et andet ord almen dannelse.

Uddannelsen begynder det øjeblik, et barn fødes og fortsætter hele livet. For nogle er kampene og triumferne i det daglige liv meget mere lærerige end en formel skolegang (Eller som Mark Twain siger: ”Jeg lader aldrig skolen komme i vejen for min uddannelse”). Familiemedlemmer har en stor uddannende indflydelse - ofte mere end de selv indser – selv om familiens uddannende indflydelse er meget uformel.

Uddannelse består dels af personens egen læring og dels af den undervisning, man har modtaget. Læring vil ofte være tilfældig og interessebetonet, mens undervisning som regel er systematisk og bestemt af pligt. Det er en klassisk diskussion, om det ene eller det andet giver mest udbytte i form af et øget uddannelsesniveau, og her i landet har modsætningerne været sat op med den sorte skole på den ene side og Grundtvig og Kold på den anden.

En formel uddannelse indledes, når samfundet forpligter sig til at uddanne folk, som regel de unge. Det sker som regel ved, at samfundet iværksætter et uddannelsessystem. En formel uddannelse har fordelen af at være rimeligt systematisk og grundig. Kritikere har altid fremhævet, at de, der sørger for uddannelsen, hvad enten det er kirken, staten eller en anden institution, næsten altid vil forsøge at danne de studerende efter egne idealer. Det er formentlig uundgåeligt, at uddannelse bliver vævet sammen med normer, men man kan kræve, at systemet vedstår sig de normer, som lægges ned i uddannelsen (i Danmark sker det f.eks. gennem skolelovens krav om opdragelse til en demokratisk holdning).

I de senere år er livslang uddannelse ved at blive almindelig, og mange voksne har opgivet at tænke på skolen som et sted kun for børn. De seneste års teknologiske udvikling indenfor bærbare apparater har også gjort, at man ikke behøver befinde sig på skolebænken for at modtage undervisning. Ofte kan uddannelsen foregå online, lige præcis når vi behøver en viden om et eller andet specielt emne.

Lignende emner.

Table of contents
1 Kategorier
2 Formel uddannelse
3 Uddannelsespolitik
4 Uformel uddannelse
5 Teori og metoder
6 Se også

Kategorier

Klassisk uddannelse - Læsning - Matematik - Sprog - Videnskab - Etik - Fysisk uddannelse - Religiøs uddannelse

Formel uddannelse

Folkeskole - Friskole - Efterskole - Højskole - Teknisk skole - Gymnasium - Universitet - Voksen Undervisningscenter

Uddannelsespolitik

Analfabet - Standardiserede test - Uddannelsesreform - Skolevalg - Skolebestyrelse

Uformel uddannelse

Tidlig instruktion - Hjemmeskole - Voksen Specialundervisning

Teori og metoder

Uddannelsesfilosofi - Uddannelsesmetoder - Læremetoder - EMU - Danmarks undervisningsportal

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: