Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Musik

Dette er et stoppested for Minibussens destination Lys og lyd.
Næste stop er {}.
Forrige stop var {}.

Musik er kort fortalt tonekunst, andre vil sige at musik er følelsernes sprog. Definitionen kan dog hurtigt udvides til nærmere bestemt at være en gengivelse af elementernes lyde. En tænketank i USA, der allerede i 1986 blev dannet med det formål at undersøge om dyr har en musisk sans definerede musik som “mønstre af lyde, der varierer i højde og over tid og som frembringes af følelsesmæssige, sociale, kulturelle og intellektuelle grunde”.

Musikken er højst sandsynligt opstået meget tidligt i menneskets historie. Mennesket har dyrket musik i flere tusinde år. I Slovenien er der fundet nogle fine 53.000 år gamle fløjter af ben og knogler, som neandertalere sandsynligvis har spillet på.

Hvalerne er en dyregruppe som er cirka 60 millioner år gamle. Enkelte hvalarter, for eksempel pukkelhvalen kan udstøde lange melodiske toner, der traditionelt kaldes hvalsang. Om hvalen virkelig synger og dermed frembringer musik bevidst kan nok diskuteres.

Sangen er nok nærmere et sprog, som specielt hanhvalen bruger til kommunikation med artsfæller. De frembragte lyde kan høres mange kilometer væk i vand. På den måde kan hvalen bruge sin stemme, som eksempelvis solsorten også gør det for at markere sig. Mange steder i naturen kan man genkende melodiske elementer - i fuglesang, hvalsang, abesang osv. Men om det virkelig er lyde frembragt for at skabe musik, eller om det nærmere er lyde, der skaber et sprog, kan være svært at afgøre. Med den udvidede definition på musik, beskrevet herover, skal det kategoriseres som musik.

Table of contents
1 Musikgenrer
2 Etniske musikgenrer
3 Musikudøvere
4 Andre musikartikler
5 Lyd
6 Kilder/henvisninger
7 Ekstern henvisning

Musikgenrer

Etniske musikgenrer

Musikudøvere

Andre musikartikler

Lyd

Kilder/henvisninger

Ekstern henvisning


Denne artikel var dagens artikel den 7. april 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: