Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Auditiv perception

Auditiv perception betyder bredt hørelse, dvs. sansning af lyd. Ofte hentyder ordet kun til den proces, der følger efter selve sansningen. Sansningen der foregår i øret består af opfangelsen af lydbølger.

Lydperception består i fortolkning og bearbejdning af sansedata, ud fra såkaldte cues. Ud fra sansesdata foretages differentiering og lokalisering af lydkilder. Der er mange forskellige cues.

Et af de cues der hjælper ved lokalisering er interaurale forskelle i amplitude og tid. Det øre der er tættest på lydkilden rammes først og dette giver hjernen information om stedet. Samtidig falder amplituden inden den rammer det andet øre. Men er kilden lige bag ved eller foran er der ikke interaurale forskelle. Der hjælper så et andet cue: Lydbølgerne ændres når de rammer torso og hoved og herved kan hjernen skelne bølger, der kommer bagfra og bølger der kommer forfra. Denne spektrale transformation af lyden kaldes Head related transfer function.

De simpleste cues, der bruges for at adskille lydkilder fra hinanden er spatial og temporal separation, altså lydkilderne befinder sig forskellige steder, og giver lyd på forskellige tidspunkter. Andre cues er modulation, frekvens, harmonicitet og intensitet.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: