Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Folkemusik

Folkemusik er oprindeligt betegnelsen for "folkets musik" modsat den klassiske musik som var sofistikeret, i højere grad intellektuel og forbeholdt aristokratiet. Folkemusik er ikke en enkelt genre, men hundredevis - hvis ikke tusindevis af forskellige stilarter. Det særegne ved folkemusik er at den er egnsbestemt og dermed knyttet til et bestemt folk, i et bestemt afgrænsede nationalt område. Den lader sig sjældent fusionere med andre genrer - i så fald vil den miste genrebetegnelsen folkemusik(*). Dog har det seneste århundredes globalisering, nærmest udryddet den egnsbestemte musik. Hvis man skulle omsætte Folkemusikkens oprindelige sociale funktion til en moderne genre, ville det formentlig være popmusik.

En helt speciel gren af folkemusikken for os er Dansk spillemandsmusik. Den har sine helt egne særheder eller karakteristika - lidt som sprogets dialekter. Musikere i denne genre kan lige så let høre om musikstykket er fra Fanø eller Vejle eller et hvilket som helst andet sted i landt. Hvem kender eksempelvis ikke et Vejle stykke som Træballehus Polka skrevet af den navnkundige vært fra dette trakstørsted i byen Frederik Iversen. Og tilsvarende egnsbestemte stykker findes overalt i Danmark - nogle kendte andre glemte, men alle med egnens særegne dialekt.

I 1800-tallets nationalromantiske bevægelser var der mange klassiske komponister, der inddrog den lokale folkemusik i deres kompositioner for at give deres musik et mere tydeligt nationalt særpræg.

(*) Et eksempel herpå er den svenske pianist Jan Johansson, der i 50-60'erne indspillede jazzversioner af svenske, russiske og ungarske folkeviser.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: