Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Akustik

Akustik er en gren af fysik, og er studiet af lyd og bølger i gasser, væsker og faste stoffer.

En lydbølge er defineret af dens fart, amplitude, og frekvens. Lydens hastighed afhænger i høj grad af mediet den bevæger sig igennem, men dog også af temperatur. Lydens hastighed er ca. 340 m/s i luft, og 1500 m/s i vand. Bølgelængden er lig med afstanden mellem to toppunkter paa en bølge. Lydens bølgelængde, er relateret til lydens hastighedm og dens frekvens, ved formlen

.

Lydtryksniveau

Amplituden af en lydbølge er oftest karakteriseret af dens lydtryk. Da der et meget stort omfang af lydtryk man kan måles i en tilfældig situation, måles det normalt på den logaritmiske decibel skala. Hvis defineres som RMS lydtryk amplitude, så er lydtryksniveauet lig med 20 gange logaritmen af forholdet mellem lydtrykken og et predefineret standardtryk.

Lydtryksniveauet udregnes i decibel således:

Standardlydtrykken man normalt bruger er hørelselstærskelen:

= 20 µPa i luft og 1 µPa i vand. (Pa = pascal = N / m²; N = newton)

Hvad angår lydniveau, er det vigtigt at man gør klar forskel mellem lydtryksniveau og lydkraftsniveau. Lydtryksniveauet måles for eksempel af en mikrofon, og er en direkte måling af lufttryk. Lykraftsniveauet, på den anden hånd, er en måling af mængden af kraft der bliver brugt til at generere lyden. Lydtryksniveauet bliver brugt til at måle lydtryk, da vores opfatelse af lydstyrke er svarer logaritmisk til det.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: