Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Computer

Computer er et engelsk ord, der er blevet en del af det danske tekniske sprog. Det er en regnemaskine eller en datamat, eg. en maskine, der kan lave automatiske beregninger.

Table of contents
1 Computerens historie
2 De tidlige computere (maskiner) 1949 – 1959
3 Om computer
4 Se også

Computerens historie

Tanken om programstyrede regnemaskiner har rødder tilbage til det industrielle gennembrud i England omkring 1800. Den fremgår f.eks. af Jacquards mønstervæv og Charles Babbages udviklingsarbejde. Hulkortmaskinerne var også programmerbare. Hollerith/IBM’s maskiner blev programmeret med koblingstavler, mens Powers benyttede connectionboxe.

I slutningen af 1920 dukkede de første naturvidenskabelige hulkortanvendelser op. De spillede ikke den store mængdemæssige rolle, men var vigtige for den fortsatte tekniske udvikling. Der var tale om analytisk statistik og udarbejdelse af astronomiske tabeller. Siden fulgte en lang række andre opgaver. Disse stillede krav om maskiner med stadig større programmer. Connectionboxenes manglende fleksibilitet gjorde dem uegnede til dette formål, og alle naturvidenskabelige beregninger blev derfor udført på koblingstavleprogrammerede maskiner.

De tidlige computere (maskiner) 1949 – 1959

De første computere blev bygget i England og USA omkring 1950, men deres forhistorie går tilbage til regnemaskineprojekter, der i 1930’erne blev udviklet i forskellige forskningsmiljøer. Under anden verdenskrig blev en række regnemaskineprojekter anset for krigsvigtige og derfor statsfinansierede. Efter krigen fortsatte den offentlige finansiering af videnskabelige forsknings- og udviklingsprojekter frem til begyndelsen af 1950’erne. Derfor overtog industrien udvikling og bygningen af computere; og fra 1959 kom computernes gennembrud.

Om computer

En computer er en (normalt elektronisk) maskine som bearbejder data, informationer, som den modtager fra brugeren eller programmer. Hvis man går helt ned og kigger i cpu'en, består den kun af 0- og 1-taller (Bit). Den består grundlæggende af: Inputenhed på dansk en indtastningsenhed eller forskellige indlæsningsenheder, en bearbejdningsenhed, processoren (CPU) med hukommelse (ram) til at gemme oplysningerne midlertidigt under bearbejdelsen af dem, en harddisk til opbevaring af styresystem, programmer og data f.eks. dokumenter efter at computeren er slukket samt en enhed til visning af resultatet (kan f.eks. være en skærm eller en printer).

Computere kan deles op i 2 hovedområder:

  1. Personlige computere (som regel kun en enkelt skærm med kabinet der indeholder CPU - regneenheden, hukommelse, harddisk og input (modtage info udefra) og output (sende info til f.eks. skærm, printer, harddisk, brænde cd etc.).
  2. Store computersystemer (for håndtering af store mængder data i firmaer/organisationer). Herunder hører også server og mainframe.

Computertyper

Acorn BBC model B, Acorn Archimedes,
Amiga, Amstrad, Apple Macintosh, Commodore 64, Commodore PET, Commodore VIC-20, PC, ZX80, ZX81, ZX Spectrum.

De personlige computere skal bruge et styresystem for at kunne virke.

Store computersystemer

De store computersystemer har stor hukommelse og hurtige regneenheder, processorer. Her bearbejdes informationer som ville tage lang tid på en personlig computer.

En anden vigtig forskel er, at servere og især mainframes er designede til at være tilgængelige hele tiden. Det betyder blandt andet at hardware og software kan opgraderes mens systemet kører. Der vil også ofte være redundante komponenter som f.eks. 2 strømforsyninger i maskinen.

Navne der bliver brugt om disse store computere er:

Disse computere bruges f.eks. til bearbejdning af store data mængder:

Se også

Eksterne henvisninger



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: