Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Desktop publishing

Desktop Publishing forkortes også til dtp.

Som navnet siger handler det om at udgive publikationer på et skrivebord, underforstået skrivebordet (engelsk: desktop) på en pc. Frasen desktop publishing stammer fra Paul Brainerd, der med firmaet Aldus Corporation lavede et af de første dtp-programmer: Aldus Pagemaker i 1985.

Men edb-baseret fotosætning og fotosats blev påbegyndt allerede i 1978 med programmet TeX, som viste, at højkvalitetstryk kunne produceres på en minidatamat og/eller pc. Endnu tidligere end dette var det særdeles bekosteligt at lave en sats på en større datamat, eg. mainframe, så man kan roligt sige, at Dtp var årsag til flytningen fra maskinhal til skrivebord.

Den "gamle" metode er den typografiske metode - helt tilbage til Gutenberg og via blyet til den lidt mere moderne opsætning med redigeringsborde, layout og fotografeering af en opsætning, før den gik til trykning.

Et andet udtryk, der er forbundet med dtp, er pre-press - eller den aktivitet, der netop går forud for den egentlig trykning.

Dtp handler især om kombinatinen og opsætningen af tekst og billeder på en side. Et normalt tekstbehandlingsprogram kan klare omløbende tekst, men er ikke særlig god til placering af billeder. Et normalt billedbehandlingsprogram er god til håndtering af billeder, men er normalt dårligt til at klare selv enkle tekster i eller omkring billedet.

Dtp-programmerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: