Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

ZX81

Mikro-computeren Sinclair ZX81 var efterfølgeren til Sinclair ZX80 - baseret på processoren Zilog Z80, og en af de første mikro-computere der blev solgt i Danmark i mere end nogle få eksemplarer. Firmaet Navnet Sinclair var fra firmaets stifter: Briten Sir Clive Sinclair.

Sinclair ZX81 kunne i 1982 købes for kr. 1.295,- danske kroner. Den indeholdt så et arbejdslager på hele 1 KB RAM. Ja! KB. Og tastaturet var af den faste type med en flad plade med en slags fingertouch-knapper. Danske tegn var naturligvis en utænkelighed.

Den kunne programmeres med basic, suppleret med kommandoerne peek og poke, så de enkelte og faste hukommelsesceller kunne manipuleres enkeltvis. - ZX81 fik sin helt egen fanklub og sågar sit eget blad: ZinX. Og "de hårde drenge" i klubben kunne naturligvis numrene på cellernes placering for de forskellige hukommelsesområder udenad.

Kunne man ikke nøjes med de 1 KB RAM (til alt i arbejdslageret), så kunne der efterhånden købes et 16 KB RAM-lager til påføring som indstiksmodul bagpå. Så var der jo pludselig "oceaner af plads".

Alle programmer til ZX81 skulle enten indtastes fra gang til gang, eller gemmes på kassettebånd. Du kunne tilslutte din almindelige mono-kassettebåndoptager.

På et tidspunkt blev modellen nærmest kopieret og lavet i en "piratudgave" med navnet Lambda 8300. Naturligvis til en lavere pris.

Sinclair fulgte succesen med ZX81 op og lavede modellen Sinclair ZX Spectrum. Mest kendt som modellen med "viskelæder-taster".Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: