Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Uganda

Landet Republic of Uganda ligger i det østlige Central-Afrika. Det bliver begrænset mod sydøst ved Lake Victoria, mod vest gennem Kenya, mod nord gennem Sudan, mod ved gennem Den Demokratiske Republik Congo og Rwanda og Tanzania mod sydvest.

Detaljer Detaljer
Nationalt Motto: For God and My Country
Officielle sprog Engelsk, Kisuaheli
Hovedstad Kampala
Statsform Præsidialrepublik
Statsoverhoved Præsident Yoweri Kaguta Museveni
Statsminister Apolo Nsibambi
Areal 236.040 km2
Indbyggerantal 24.699.073
Befolkningstæthed 105 indb. per km2
Uafhængighed 9. oktober 1962
National helligdag 9. oktober (uafhængighedsdag)
Valuta Uganda-Schilling
Tidszone UTC+3
Nationalmelodi Oh Uganda, Land of Beauty
Bil-Kendetegn EAU
Internetdomæne .ug
International tlfkode +256

Table of contents
1 Historie
2 Politik
3 Uddannelsesvæsen
4 Lenker

Historie

Prækolonial historie

På grund af talrige fossile fund drager mange antropologer den nærliggende slutning at menneskets vugge befandt sig i det østafrikanske område, dvs det område som nu dækkes af Uganda og dens nabostater. Det må antages at Uganda tidligere var dækket af uafbrudt tropisk
regnskov, som var beboet af jagende pygmæ-stammer. For omtrent 2000 år siden blev disse stammer trængt tilbage af landbrugsdyrkende bantufolk. Omkring det 18. århundrede dominerede to etniske grupper det nuværende Uganda: de mestendels som bønder levende bantustamme i syd, og de nomadiske stamme af niloterne. Fra den 15. århundrede dannede sig i det nutidige sydlige Uganda de, delvist stadigvæk eksisterende, aristrokratier. Blandt disse havde kongeriget Buganda en førende rolle.

Kolonialisering

Allerede før europæernes indtog i det 19. århundrede var der arabiske købmænd i området nord for Victoriasøen. Dér eksisterede dengang tre kongeriger: Bugunda, Kitara samt Karagwe. Arabernes motiv var elfenben og slavehandel. I nogle områder etablerede den islamske tro sig. I mange andre regioner forblev naturreligionerne at være førende.

Omkring 1860 genopdagede de britiske forskere Grand og Speke kilden til floden Nil. Først omkring denne tid påbegyndte den europæiske kolonialisering af Østafrika. Samuel Baker afviste de tidligere legender om det indre af Afrika at være arnestedet for kannibalisme. De første europæere der nedlod sig i området, var katolske og protestantiske missionærer. De formoede på forholdsvist kort tid at omvende mange befolkningsgrupper til kristendom, imens islamen ikke kunne få ståsted.

1884/1885 enedes de to kolonialmagter Tyskland og StorbritannienBerliner Konferenz om de britiske krav over det østafrikanske højlands- og søområde. I andre kontrakter i 1886 og 1890 blev områderne videreopdelt. Der dannedes det såkaldte Deutsch-Ostafrika på området af de nuværende lande Tanzania, Rwanda og Burundi, mens de nuværende stater Uganda og Kenya blev sammenlagt under British East Afrika.

I 1888 blev området underlagt den britiske britiske Ostindiske Kompagni. Denne dækkede den britiske krones økonomiske og politiske interesser i British East Afrika. Den udhandlede flere beskyttelseskontrakter med Bantu-kongeriget.

I Året 1893 krævede Sir Gerald Portal i Entebbe, hvor landets nuværende, internationale lufthavn ligger, Uganda for den engelske krone. 1894 blev Ugande en del af et britisk protektorat. Dog måtte man føre flere krige for at bryde modstanden blandt de originale befolkningsgrupper mod oprettelsen af et kolonialt statstystem.

1902 blev området British East Afrikas opdelt i to forvaltningsenheder som svarer til de nuværende områder fra Uganda og Kenya.

Den koloniale økonomi begrænsede sig i begyndelsen til opdyrkningen af exportafgrøderne (de såkaldte cash crops) såsom bomuld og kaffe. I modsætningen til Kenya forblev antallet af europæiske tilflyttere ringe, så at landbrugsjorden for en stor del forblev i hænderne af den lokale befolkning eller aristrokratiet. Efter bygningen af jernbanen gennem den britiske kolonialforvaltning, tilflyttede adskillige asiater mod Uganda. De har efterfølgende sat sig på en stor del af handelen og industrialiseringen.

Uafhængighed

I 1950'erne startede en vis demokratiseringsprocess, der opstod partier og en såkaldt kongres. 1962 blev Apollo Milton Obote landets første statsminister af landet, der på dette tidspunkt var blevet delvist uafhængig. Idet Obote forsøgte at opløse de gamle kongerige, hvilket delvist medførte massakre, fjernede han sig fra befolkningen. Dette blev udnyttet af Idi Amin. Imens Obote var udenfor landet, overtog Amin kontrollen. Dette blev i vide kredse i ind- og udlandet hilst velkommen, men Amins omdømme ændrede sig efterfølgende.

I April 1979 blev byen Kampala befriet under anføringen af Yoweri Museveni. Men ved de efterfølgende valg blev Obote og ikke Museveni valgt. Derefter gik Museveni, som anklagede Obote for valgbedrag, i Busken. Dette er et i Afrika udbredt synonym for guerillakrig.

Politik

Landets nuværende præsident, Yoweri Museveni, har været ved magten siden 1986.

Landets præsident er såvel landets overhoved som regeringsleder. Præsidenten udnævner en permierminister der skal hjælpe ham i hans arbejde. Parlamentet dannes af National Assembly, der ar 300 medlemmer. 81 af dem nomineres af forskellige interessegrupper, såsom kvinderne og Ugandas arme. De andre medlemmer vælges for en fem-års periode.

Uddannelsesvæsen

Universiteter

  • Makerere-Universitet
  • Mbarara University of Science and Technology
  • Ndejje Christian University
  • Bishop Tucker Theological University
  • Nkozi University
  • Bugema Seventh Day Adventist University
  • Mbale Islamic University
  • Nkumba University
  • Kampala University
  • Namasagali University

Lenker


Denne artikel er kun påbegyndt.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at [ tilføje mere].Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: