Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Pashto

Pashto (også kaldet afghansk) er et sprog som tales af pashtunerne i Afghanistan og Pakistan. Pashto tilhører den iranske gruppe af de indoeuropæiske sprog, mere præcist de østiranske sprog ligesom ossetisk som tales i Kaukasus og nogle få andre.

Pashto er et af de to officielle sprog i Afghanistan. Det andet er den persiske dialekt dari. Dari har været det mest dominerende sprog i Afghanistan siden hovedstaden blev flyttet fra Kandahar til det dari-talende Kabul i det 18. århundrede.

Pashto tales i det sydlige og østlige Afghanistan og enkelte steder i Nordafghanistan, samt i de tilstødende vestlige pakistanske provinser. Sprogområdet kaldes nogle gange samlet for "Pashtunistan". De pashtunsk-talende udgør ca. 36 % af Afghanistans befolkning, og der er i alt omkring 18 millioner mennesker som taler pashto. Der er to dialekter kaldet den nordlige (9,7 millioner) og den sydlige (8,2 millioner).

Sproget menes at stamme fra områderne omkring Kandahar og Helmand i det sydlige Afghanistan. Der er låneord fra arabisk og persisk i pashto. Det skrives traditionelt med en særligt tilpasset udgave af det arabiske alfabet, men i de senere år er det, på grund af internettet, blevet stadigt mere populært at bruge latinske bogstaver i stedet.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: