Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Nordossetien

Nordossetien er en føderativ republik i Rusland i det nordlige Kaukasus. Befolkningen er overvejende kristen med et muslimsk mindretal. Der tales ossetisk og russisk.

Table of contents
1 Fakta om Nordossetien
2 Historie
3 Økonomi

Fakta om Nordossetien

Historie

De ossetiske områder var blandt de første områder i det nordlige Kaukasus som kom under russisk styre, begyndende i
1774, og hovedstaden, Vladikavkaz, var den første russiske militære forpost i regionen. I 1806 var de helt under russisk kontrol. I sovjettiden blev områdernes status ændret flere gange (i 1921, 1924 og 1936), men de havde nogen grad af selvstyre.

Opløsningen af Sovjetunionen bød på særlige problemer for den ossestiske befolkning som var delt i Nordossetien som var en del af den russiske sovjetrepublik, og Sydossetien som tilhørte den georgiske sovjetrepublik. Da Georgien opnåede selvstændighed i 1991 ophævede det selvstyret i Sydossetien, og en stor del af befolkningen flygtede over grænsen til Nordossetien. Omkring 100.000 sydossetiere blev genbosat i Nordossetien hvilket førte til sammenstød med den overvejende ingusjetiske befolkning i Prigorodny-distriktet.

Historisk tilhørte den del af Prigorodny-distriktet som ligger på Terek-flodens højre bred, Ingusjetien, men området blev givet til Nordossetien efter at Stalin i 1944 havde deporteret ingusjeterne til Centralasien. Selvom de efter en tid fik lov til at vende tilbage, blev territoriet aldrig givet tilbage til Ingusjetien, hvilke har ført til betragtelige spændinger i regionen. Den massive tilgang af ossetiske flygtinge fra Sydossetien fik den gamle konflikt med ingusjeterne til at blusse op, og mange ingusjetere flygtede til Ingusetien. Konflikten mellem de to republikker er stadig uløst.

Nordossetien har også flygtninge fra en anden naborepublik, Tjetjenien, og konflikten der har også lejlighedsvist haft udløbere til Nordossetien. Det blodigste tilfælde var i september 2004 da i hundredvis af skolebørn og andre blev dræbt ved en gidseltagning på en skole i Beslan.

Økonomi

På trods af de økonimiske byrder som et betragteligt antal flygtninge uundgåeligt medfører, er Nordossetien den mest velstående republik i Nordkaukasus. Det er den mest urbaniserede og industrialiserede, med fabrikker som producerer metaller (bly, zink, wolfram og andre), elektronik, kemikalier og fødevarer.

De naturlige resurser omfatter mineraler, tømmer, vandkraft, olie og naturgas.

Det lokale landbrug er hovedsageligt husdyrbrug, særligt får og geder, og dyrkning af korn, frugt og bomuld.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: