Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Bronzealder

Denne tidsperiode er en del af den
holocæne epoke.
holocæn
...
Middelalder
Vikingetid
Jernalder
Bronzealder
1. årtusinde f.Kr
(DK indtil ca. 500)
5. århundrede f.Kr
6. århundrede f.Kr
7. århundrede f.Kr
8. århundrede f.Kr
9. århundrede f.Kr
2. årtusinde f.Kr
(DK fra ca. 1.800)
(-DK Kobberalder)
Yngre stenalder
Ældre stenalder
Pleistocæn
Ældste stenalder
...

Parvise bronzeringe
Fra hhv. Herslev Mose, Vejle og Horn Mose, Gjern
Dateret: Sidste del af Bronzealderen: 600-500 f.kr.
Udstillet på Moesgård Museum.

Bronzealder er en kulturperiode mellem stenalder eller nogen steder kobberalder og så jernalderen.

Bronzealderen har sit navn fordi bronze var det mest avancerede materiale til redskaber, våben og smykker. Bronze er en legering af ca. 90 % kobber og 10 % tin. Man brugte forsat nogle stenredskaber frem til romersk jernalder.

Alt efter hvilket område man taler om, indtræffer den på forskellige tidspunkter. De tidligste kendte bronzegenstande er fra Mellemøsten (Ægypten og Mesopotamien) ca. 3500 f.Kr. Herfra breder det sig til Grækenland 3200 f.Kr., Østeuropa 2500 f.Kr., Vesteuropa 2200 f.Kr. og Skandinavien 1800 f.Kr. I Kina kendes bronze fra 2000 f.Kr. I Fjernøsten bruges en anden teknik til støbning end i Mellemøsten og Europa.

I den første tid bruges det kun til ornamenter i sparsom mængde, da tin var svært tilgængeligt. Eller også passede man så godt på kostbarhederne, at man ikke har fundet noget. Først omkring 2000 f.Kr. er der gang i en international samhandel, fordi man finder tin i England, hvilket gør det muligt, at lave våben og redskaber i større mængder.

Fra omkring år 1800 f.Kr var der en selvstændig nordisk bronzealderkultur. Kober og tin til Bronzen blev for en dels vedkommende udvekslet med rav og skind, som først blev indkøbt med flint i Nordnorge. Fra Danmark sejlede man i åbne kanoer op langs Norges kyst med flint, og skindene blev så sejlet op ad Elben, hvor de og ravet blev solgt for kobber, og kobber og skind blev siden solgt i England for tin.

Støbningen krævede stor kunnen, og kun de førende slægter ejede våben og prydgenstande af det nye metal.

Det nye og eksotiske materiales udbredelse til Sydskandinavien skyldes antagelig, at der fandt en form for organiseret handel sted, styret af en magtfuld overklasse. Det er dyrt at udruste tre lange kanoture.

Bronzealderen i Danmark inddeles i:

  • Ældre bronzealder (1800-1100 f.Kr.) som igen indeles i tre perioder: I, II og III
  • Yngre bronzealder (1100-500 f.Kr.) som igen indeles i tre perioder: IV, V, VI.
Forskellen i ældre og yngre bronzealder er især det gradvise skifte fra jordfæstegrave til ligbrænding, men også ændringer i stil, smykker og andre genstand adskiller de to.

Opdelingen af oldtiden i tre perioder; sten-, bronze- og jernalder, blev oprindeligt formuleret af den danske arkæolog Christian Jürgensen Thomsen

Se også

Eksterne henvisninger

Urhistorie og forhistorie
Stenalder og Kobberalder: Båndkeramik | Indoeuropæere | Jægere og samlere | Kileøkse | Kurganfolket | Megalitkultur | Pælebyggere
Bronzealder og Jernalder: Ban Chiang | Hallstattkultur | Illyrer | Keltere | Kimmerer | La Tènekultur | Pikter | Skyther
Se også: Andre indgange til historien


Denne artikel var dagens artikel den 3. maj 2005.



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: