Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Teotihuacán

Teotihuacan er en kommune i delstaten Mexico i Mexico.

Kommunen dækker et areal på i alt 82,66 km² og havde ifølge folketællingen i år 2000 et indbyggertal på 44.653. Den er mest kendt for at være hjemsted for Teotihuacán-pyramiderne.

Arkæologiske udgravninger

Teotihuacan var den største by i det præ-columbianske Amerika. Den ligger i delstaten Mexico i Mexico, ca. 40 km nordøst for Mexico City. "Teotihuacan" er et aztekisk navn, som betyder gudernes sted. Ifølge legenden var det her guderne mødtes for at planlægge skabelsen af mennesket. Navnet Teotihuacan refererer også til den civilisation, som byen dominerede, og som i sin storhedstid dækkede det meste af Mesoamerika.

Byen Teotihuacan blev bygget omkring år 300 f.Kr og havde sin storhedstid fra 300 til 600 e.kr., hvor den var centrum for en indflydelsesrig kultur. Da byen var på sit højeste, dækkede den et areal på 13 km² og var formentlig hjemsted for over 150.000 indbyggere, måske endda så mange som 200.000. Arkæologiske fund viser at byen havde kvarterer med indbyggere fra andre dele af Mesoamerika, såsom mixtekere, zapotekere og mayaere. Den brede centrale boulevard var omgivet af imponerede ceremoniel arkitektur, blandt andre Solens pyramide, Månens pyramide, Quetzalcoatls tempel og mange mindre templer og paladser.

Desværre har man ikke kendskab til nogen gamle tekster fra Teotihuacan, men byen nævnes lejlighedvist i tekster i mayaernes monumenter, hvilket viser at Teotihuacans adel rejste til, og giftede sig ind i, lokale herskerfamilier så langt væk som i Honduras.

Omkring år 650 var det begyndt at gå tilbage for Teotihuacan som stormagt. Byen blev plyndret og nedbrændt, måske af indvaderende toltekere omkring år 750 e.kr.

Man glemte aldrig eksistensen af denne store by. Den ødelagte by blev i aztekernes tid et valfartssted, den forbløffede besøgende conquistadorer og har været en af de mest besøgte attraktioner for besøgende i Mexico siden det 19. århundrede. Mindre arkæologiske udgravninger blev foretaget i det 19. århundrede og i 1905 begyndte man på større udgravnings- og restaureringsprojekter, hvor solens pyramide blev færdigrestatureret til festligholdelsen af ethundredeårsdagen for Mexicos uafhængighed i 1910.

Teotihuacan er stadig en stor turistattraktion og der er nu også et museum, og de arkæologiske udgravninger på stedet fortsætter.

Eksterne henvisninger

Præcolumbianske kulturer (til 1500 e.Kr)
Mellemamerika: Teotihuacán | Toltekerne | Aztekerne | Tenochtitlán | Mayaerne | Chichén Itzá | Zapoteker | Olmeker
Andeskulturerne: Inkaerne | Mochica | Machu Picchu | Tiwanaku | Chan Chan
Nordamerika: Anasazi | Natchez
Se også: Andre indgange til historienDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: