Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Schlesien

Schlesien (polsk Śląsk, tjekkisk Slezsko, på en lokal dialekt der tales af mindre end 5 % af befolkningen kaldt Ślonsk eller Ślunsk) er en historisk region i Centraleuropa, beliggende omkring floden Oders øvre løb. Området var oprindelig en del af det tysk-romerske rige, der i år 963 blev givet som len af den tyske kejser til piastslægten. Fra 900-tallet blev det vekselvis styret af piasterne og Bøhmen. I begyndelsen af 1300-tallet gav de slesiske hertuger sig ind under kongen af Bøhmen, og da dette kongedømme kom under de østrigske habsburgere i 1526, blev området reelt østrigsk. I 1742 blev det så afstået til kong Frederik den Store af Preussen som følge af den Østrigske arvefølgekrig. Det blev derefter inddelt i de preussiske provinser Oberschlesien og Niederschlesien. Hovedstaden var Breslau.

Efter anden verdenskrig blev Schlesien okkuperet af Sovjetunionen, og det meste annekteret af Polen, medens dens tyske majoritet, størstedelen af befolkningen, blev brutalt fordrevet. Bortset fra Görlitz-området, der nu er en del af den tyske stat Sachsen, og Teschen-området, der nu ligger i det nordøstlige Tjekkiet, er mesteparten af området i dag en del af Polen.

Mange fordrevne tyskere er organiseret i Landsmannschaft Schlesien.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: