Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Bøhmen

Bøhmen (tysk Böhmen, latin Bohemia, tjekkisk Čechy) er en historisk region i Centraleuropa, der oprindeligt var et eget kongerige underlagt det tysk-romerske rige. Da det kom under habsburgerne, blev det en del af deres rige, som for nemheds skyld kaldtes Østrig. I dag udgør det sammen med det noget mindre Mæhren (Moravia, Morava) staten Tjekkiet (Česká republika (Česko)). Hovedstaden er Prag (Praha). Bøhmen grænser i nord til Schlesien (i dag i Polen), i øst mod Mæhren, i syd mod Østrig og i vest og nordvest mod Tyskland.

Table of contents
1 Historie
2 Kultur
3 Litteratur
4 Se også
5 Kendte personer fra Bøhmen

Historie

Romerske forfattere er de første der nævner området, som hjemland for boierne, en keltisk stamme, der gennem det latinske Boiohaemum ("boierne") har givet regionen dens navn. I det første århundrede før Kristus var området beboet af germanske stammer, der senere emigrerede vestover, og i det 6. århundrede e.Kr. blev erstattet af de slaviske forløbere for nutidens tjekkere.

Efter at have befriet sig selv fra avarerne i det 7. århundrede, kom Bøhmen under Premyslide-dynastiets herredømme, der varede indtil 1306, da Wenzel III. blev myrdet i Olmütz. Med omvendelsen til kristendommen i det 9. århundrede blev nære forbindelser knyttet til det østfrankiske kongedømme, da tilhørende det karolingiske kejserdømme, senere kendt som det tysk-romerske rige, som Bøhmen blev en del af fra det 10. århundrede.

Titlen konge af Bøhmen blev allerede tildelt de premyslidiske hertuger Vratislav II (1085) og Vladislav II (1158), og blev arvelig i 1198 under Ottokar I, hvis sønnesøn Ottokar II grundlagde et kortvarigt imperium der også omfattede nutidens Østrig. I midten af det 13. århundrede begyndte en stærk tysk immigration til områderne, der dels erstattede tabene som følge af den mongolske invasion i 1241. I 1347 blev Karl IV Bøhmens konge; han grundlagde 1348 i Prag det første universitet i Centraleuropa. Bøhmen blev frem til det tyvende århundrede stærkt præget af tysk kultur, og det officielle sprog var tysk fra begyndelsen af 1600-tallet. De tyskkulturelle indbyggere udgjorde i høj grad eliten, som byborgere, adel og godsejere, mens almindelige bønder i højere grad var udgjort af slavisktalende folkeslag som tjekkere.

Bøhmen forblev et eget kongedømme underlagt den tysk-romerske kejser frem til 1627, og blev derefter en østrigsk provins. Efter første verdenskrig blev det en del af det nyoprettede Tjekkoslovakiet. Den sidste konge af Bøhmen var Karl III (Habsburger). Bøhmen udgjorde sammen med Mähren det tyske rigsprotektorat Bøhmen-Mähren 1939-1945, og blev derefter igen en del af Tjekkoslovakiet. Efter Sovjetunionens sammenbrud blev det i 1993 en del af den nye stat Tjekkiet.

Kultur

Det bøhmiske køkken og den bøhmiske blasmusik er berømt.

Litteratur

  • Emanuel Poche: Böhmen und Mähren, München/Berlin 1986 (Kunstdenkmäler in der Tschechoslowakei, hg. v. Reinhardt Hootz)
  • Götz Fehr: Fernkurs in Böhmisch ISBN 345833033X

Se også

Kendte personer fra Bøhmen

dronning DagmarDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: