Overvintring
For rådyret er vintre hvor det skifter mellem frost og tø streng. Råens forlængede drægtighed sparer på hendes ressourcer om vinteren, hvor føden er knap. De vintergrønne marker har i de senere år gjort vintrene en smule lettere at overleve for rådyrene. Dyrene følges i store flokke, kaldet "spring" med op til 20 dyr. I foråret hvor bukkene begynder at opretholde deres territorier splittes de store grupper op i mindre.
Jagt
Jagttiden for rådyr er spredt over to perioder:
For sommerbukke, hvor jægere får mulighed for at skyde bukke med de store udvoksede opsatser, er jagttiden 16. maj til 15. juli. Bukkejagten foregår altid med riffel.
For alle rådyr er der en yderligere jagttid, der strækker sig fra 1. oktober til 15. januar. 1. oktober er rålammene dog kun ca. 3 måneder gamle og kan ikke klare sig uden råen endnu. Denne jagttid kan både foregå med riffel og med haglgevær. Ved brug af haglgevær foregår jagten som regel som trykjagt, hvor dyrene skræmmes hen imod jægerne, der står klar til skud.
Tidligere lod man dyrene hænge længe, men idag hænger et ungt dyr kun omkring 1 – 2 dage, mens et ældre dyr skal hænge 8-10 dage. Efter partnering og fjernelse af indvolde bliver rådyret skåret ud i ryg, kølle og bove
Skovflåten
Skovflåten er Danmarks farligste dyr. Dens livscyklus er kompliceret og forskellige livsstadier for dyret kræver blod fra forskellige værter. Flåten er et insekt. Larven klækkes fra et æg og søger derefter en vært den kan suge blod fra. Larven suger blod fra mus og er ikke farlig for mennesker. Men efter et år skifter larven ham og udvikles til et nymfestadie. Nymfen suger blod fra rådyr, hunde og mennesker. En skovflåt, der er inficeret med bakterier kan overføre sygdomme til mennesker. Overførte sygdomme kan være TBE (flåtbåren hjernehindebetændelse), Borreliose og Erhlichia. Skovflåten har haft fremgang i Danmark, dette skyldes at rådyrene er den vigtigste blodkilde for skovflåten i Danmark. Rådyrene er blevet 5 gange så talrige siden 1985, og det er skovflåten sandsynligvis også.
Kilder/Henvisninger
- Torben W Langer: ‘’Naturen i glimt, fra livets kredsløb’’. København 1973. Side 105, 212, 226
- Heinz Sielmann: ‘’Dyrebørn og deres eventyrlige verden’’. København 1971. Side 61
- Kristian Hansen, Tommy Dybbro, Michael Stoltze m.fl.: Politikens store naturbog. 1994. Side 190.
- Preben Bang og Preben Dahlstrøm: ’’Dyrespor, fra pattedyr og fugle’’. København 1998. Side 77, 108, 111, 192, 218, 223, 241 – 243, 246.
- Alletiders kogebog, Rådyr
- Dyrenes beskyttelse, Rådyr
- www.naturinformation.dk, Rådyr
- Jord til bord, Rådyr og deres levevis
- Naturhistorisk Museum Århus, Dyr med lam
- Skov- og Naturstyrelsen: Skovflåter – Viden om