Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Protein

Proteiners bestanddele

Proteiner består af aminosyrer som er kovalent bundet sammen i en kæde (en biopolymer) via peptidbindinger. Proteiner er opbygget fra et repertoire på 20 forskellige aminosyrer, hvor rækkefølgen og antallet af sammensatte aminosyrer er forskellig for hvert protein; det er den specifikke rækkefølge som afgør proteinets rumlige struktur og funktion. Visse proteiner består af flere aminosyrekæder som da oftest er kovalent bundet sammen via S-S bindinger mellem cysteiner i hver kæde (såkaldte svovlbroer).

Udforskningen af proteiners opbygning gav Linus Pauling en Nobelpris.

Proteiner bl.a. som celle byggesten

Cellensns byggesten er bl.a. de strukturelle proteiner, der fungerer som "mursten": kollagen og keratin i f.eks. insekters exo-skelet, hud, hår, uld, bomuld, næb, hove, klove, kløer, horn og negle. Muskelfibre er bygget op blandt andet af strukturelle proteiner.

Proteiner og enzymer som biologiske katalysatorer

En anden gruppe proteiner styrer/deltager i organismens biologiske processer. Blandt disse proteiner udgør enzymer en stor gruppe. Enzymer er ansvarlige for, at cellens kemiske processer forløber effektivt.

Proteiner udgør den fundamentale del af de levende celler, og hvis et protein af den ene eller den anden grund er beskadiget eller slet ikke dannes, går det ud over den enkelte celles funktion.


Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: