|
Systematik (biologi)
Systematikken er en systematisk metode til at klassificere alle levende væsner. Den blev grundlagt af svenskeren Carl von Linné i hans klassiske bog Systema Naturae til beskrivelse af planter og dyr. Systemet har samme grundlæggende betydning for biologien som Det periodiske system har for kemien. Systemet er løbende blevet udvidet siden, og nedenstående oversigt indeholder udover de oprindelige kategorier Domæne, Rige, Række, Klasse, orden, Familie, Slægt, Art også de senere oprettede kategorier.
Grundlaget for opdelingen er, at enhver organisme tilhører en art. Arter der ligner hinanden tilhører en slægt, der igen samles i en højere kategori, osv.
Et navn på en art som Hvid Anemone er sammensat af slægtnavnet (Anemone) og et artsepitet (nemorosa); ofte vedføjes desuden en s.k. auktorbetegnelse, som angiver hvem, der har publiceret navnet (Linné). Plantens navn er således Hvid Anemone (Anemone nemorosa) (L.)
Klassifikationsmetoder
Igennem tiderne er biologiske organismer blevet klassificeret efter forskellige grundlæggende ideer. En af de tidligste brugbare klassifikationer er Scala naturae, som var konstrueret af Aristoteles. I 1758 introducerede Carl von Linné sit Systema naturae, som grundlagde den moderne taksonomi.
Systematikken handler om søgen efter den bedste klassifikation af biologiske organismer. Taksonomien handler om navngivelsen af de resulterende grupperinger.
Der er forskellige klassifikationsmetoder af biologiske organismer:
- Evolutionær systematik (efter fælles forfædre og 'generel lighed'; den traditionelle metode)
- Fænetisk systematik (rent efter ligheder; nu om dagen mest relevant indenfor genetikken)
- Fylogenetisk systematik (efter fælles forfædre; den moderne og foretrukne metode)
Se også
Litteratur
- Signe Frederiksen, Finn N. Rasmussen og Ole Seberg: De højere planters evolution og klassifikation, 1997 ISBN 87-12-03087-2
Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
|
|