Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Persiske Bugt

Den Persiske Bugt (persisk: خلیج فارس, arabisk: الخليج الفارسي) er en del af Det Arabiske Hav mellem Den Arabiske Halvø og Iran. Bugten er ca. 233.000 km² stor og forbundet med resten af Det Arabiske Hav gennem Hormuzstrædet og Omanbugten. Inderst i bugten udmunder Shatt al-Arab med tilløb af de to store irakiske floderer Eufrat og Tigris, i stort delta.

Det persiske navn for bugten blev lånt af næsten alle gamle sprog, inklusive græsk, som den Persiske Bugt. Navnet er blevet brugt alle steder siden oldtiden. Bl.a. er dens betydning for de nærliggende nationer i området, været det Persiske Rige, det nuværende Iran. I 1960'erne med oprejsningen af arabisk nationalisme, begyndte de arabiske lande at kalde bugten for Den Arabiske Bugt. Det fik den iranske regering til at henvende sig til FN med to resolutioner om at officielt at anerkende bugten som den Persiske Bugt. De fleste lande og organisationer bruger navnet Den Persiske Bugt. Arabiske lande bruger Den Arabiske Bugt på arabisk og engelsk, men nogle mennesker kun bruger udtrykket "Golfen".

Landene med kystline til Den Persiske Bugt er i rækkefølge fra den sydlige munding til den nordlige munding: Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien, Qatar som ligger på en halvø fra den saudiske kyst, Bahrain på en øgruppe mellem Qatar-halvøen og Saudi-Arabien, Kuwait, Irak og Iran.

Den Persiske Bugt og de omgivende kystområder er det område i verden som har den størst forekomst af råoile, og oileindustrien er dominerende i bugten. Bugten var også en vigtig del af den irakiske-iranske krig fra 1980 til 1988, begge sider angreb hinandens olietankere. I 1991 var Bugten igen skueplads for en golfkrig, da Irak invaderede Kuwait og som konsekvens blev smidt ud igen af fortrinsvis amerikanske styrker. Krigen er kendt som den første golfkrig selvom konflikten ikke var fokuseret på Den Persiske Bugt.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: