Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Oprindelige amerikanere

Dette er et stoppested for Minibussens destination USA.
Næste stop er {}.
Forrige stop var {}.

Oprindelige amerikanere (Amerikas oprindelige befolkning, indfødte amerikanere, indianere) er en samlet betegnelse for de folkeslag, som boede i Amerika før den europæiske kolonisering, - og deres efterkommere. Nogle, men ikke alle, af disse etniske grupper findes stadig.

Christoffer Columbus gav de oprindelige amerikanere navnet "indianere", fordi han fejlagtigt troede, at han var kommet til de øer i det sydøstlige Asien, som europæerne kendte som Indien. Normalt regnes eskimoerne ikke for indianere, hvilket er lidt mærkeligt, da nogle indianere ligner eskimoerne, både i udsende og kultur.

I Canada anvender man nu generelt det politisk korrekte udtryk First Nations (de første nationer) når man taler om de oprindelige amerikanske folk. I Alaska er udtrykket Alaskan Native (indfødt fra Alaska) dominerende af juridisk-lovmæssige grunde, samt på grund af tilstedeværelsen af inuit-, yupik- og aleut-folkene.

I resten af USA er den politisk korrekte betegnelse nu Native Americans (indfødte (eller hjemmehørende, naturlige) amerikanere). For eksempel sendte præsidentkandidat John Kerry en hilsen til "Native Americans" i en valgkampsdebat forud for præsidentvalget i 2004.

Verdens største skulptur, Crazy Horse Memorial, er ved blive hugget ind et bjerg i South Dakota, USA på initiativ af overlevende fra Lakota-stammen, der deltog i Slaget ved Little Bighorn. Den symboliserer de oprindelige beboere af de store sletter i det midterste USA.

Indianere udgør officielt flertallet af befolkningen i Bolivia og Guatemala og har betydelige befolkningsandele i andre spansktalendetalende amerikanske lande, dog måske med undtagelse af Costa Rica, Cuba, Den Dominikanske Republik og Uruguay.

Table of contents
1 Klassifikation
2 Se også
3 Ekstern henvisning

Klassifikation

Etnografer opdeler normalt USA's oprindelige befolkning i ti geografiske regioner, som har fælles kulturelle træk, se

Se også

Ekstern henvisningDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: