Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Cuba

Republikken Cuba er en ø-stat i det nordlige Caribien, mellem det Caribiske Hav og Atlanterhavet. Mod nord ligger USA og Bahamas, mod vest Mexico, mod syd Cayman Islands og Jamaica og mod sydøst Haiti.

República de Cuba
(Detaljer) (Fuld størrelse)
Nationalt motto: Patria y Libertad (Fædreland og frihed)
Officielt sprogSpansk
HovedstadHavana
PræsidentFidel Castro
Areal
 - Total
 - heraf vand
Areal 104
110.860 km²
0%
Befolkning
 - Total (År)
 - Pr. km²
Størrelse 38
11.184.023
101/km²
Uafhængighed af Spanien 20. maj 1902
ValutaCubansk Peso (CUP)
BNI pr. indbygger (2002):1.651 USD
TidszoneUTC -5
NationalmelodiLa Bayamesa
Internetdomæne.CU
International tlfkode53

Historie

Uddybende artikel: Cubas historie

Cuba og dets oprindelige befolkning kom under spansk kontrol i det 16. århundrede. Uafhængighedskampen begyndte i 1868 og fortsatte i det 19. århundrede indtil den spansk-amerikanske krig i 1898. USA erobrede under denne krig øen, som fik uafhængighed i 1902. USA vedblev dog med at have betydelig kontrol over cubanske forhold.

En oprørshær med Fidel Castro i spidsen væltede præsident Fulgencio Batista i 1959. Magtskiftet førte til, at USA mistede deres indflydelse i landet og de to landes indbyrdes forhold forværredes derfor drastisk. Fidel Castros Cuba vendte sig mod Sovjetunionen som de indgik en række handelsaftaler med, samtidig med at Fidel Castro i 1961 erklærede Cuba for en socialistisk stat. En sovjetisk inspireret grundlov blev indført i 1976.

Efter Sovjetunionens kollaps i 1991 blev landet ramt af økonomisk tilbagegang. I et forsøg på at vende tilbagegangen, er der blevet gennemført enkelte økonomiske og politiske reformer.

Politik

Uddybende artikel: Cubas politik

Cuba er et kommunistisk land med Fidel Castro som enehersker siden 1959. Han er premierminister og efter nedlæggelsen af dette embede i 1976 præsident. Han varetager både rollen som statsoverhoved og som leder af regeringen. Han er desuden formand for det cubanske kommunistiske parti og øverste chef for de væbnede styrker.

Det et-kammerede cubanske parlament (Asamblea Nacional del Poder Popular) har 609 medlemmer som alle vælges fra det kommunistiske parti og sidder i en periode på fem år. Det kommunistiske parti er jævnfør grundloven det eneste anerkendte politiske parti i Cuba. Partiet og dets tilknyttede organisationer har monopoliseret alle regeringsstillinger, herunder det juridiske system. Væsentlige politiske emner i landet er den omfattende flugt til USA som foretages af cubanske borgere, der ikke ønsker at blive i landet og regeringens internering af politiske modstandere.

Provinser

Uddybende artikel: Cubas provinser

Cuba er inddelt i 14 provinser og en enkelte særskilt provins som har særstatus Isla de la Juventud.

 1. Isla de la Juventud
 2. Pinar del Río
 3. Havana (La Habana)
 4. Havana City (Ciudad de La Habana)
 5. Matanzas
 6. Cienfuegos
 7. Villa Clara
 8. Sancti Spíritus
 1. Ciego de Avila
 2. Camagüey
 3. Las Tunas
 4. Granma
 5. Holguín
 6. Santiago de Cuba
 7. Guantánamo

Geografi

Uddybende artikel: Cubas geografi

Cuba er den største ø i Caribien. Den nordlige del af øen ligger op til Floridastrædet og det større Atlanterhav. I nordvest ligger den Mexicanske Golf, i vest Yucatan kanalen, i syd det Caribiske Hav og i øst Windward Passagen?. Republikken dækker hele øen samt en række nærved liggende øer. Eneste undtagelse er Guantanamo Bay, som er en amerikansk flådebase som er leaset af USA (siden 1903).

Øen består hovedsagelig af flade stepper, men har bakker og bjerge som primært er placeret i den sydøstlige del. Det højeste punkt er Pico Real del Turquino med sine 2.005 meter. Klimaet er tropisk, men temperaturen påvirkes dog i nedadgående retning af en række vinde der blæser over øen. Den tørre periode ligger fra november til april. Regnsæsonen fra maj til oktober. Havana er den største by og samtidig hovedstad. Andre vigtige byer er Santiago de Cuba og Camagüey.

Økonomi

Uddybende artikel: Cubas økonomi

Regeringen i Cuba udøver stærk politisk kontrol over økonomien. Den har de sidste år indført enkelte reformer for at øge landets valutareserver, øge virksomhedernes produktivitet, undgå fødevaremangel og for at øge antallet af forbrugsvarer. Forandringerne har dog været små og der ser umiddelbart ikke ud til at være vilje til at gennemføre omfattende reformer. En væsentlig faktor i den cubanske økonomi er at enkelte områder er særdeles effektive, herunder visse eksportsektorer og turismen, mens øvrige industrisektorer viser meget dårlige resultater.

Den cubanske økonomi blev hårdt ramt af Sovjetunionens kollaps igennem 1990'erne samt af den økonomiske embargo som landet er under. En embargo anført af USA. De væsentligste nuværende problemer er høje oliepriser (olie blev tidligere importeret med rabat fra Sovjetunionen), lave priser på eksportvarer som sukker og nikkel og ødelæggelser forårsaget af naturkatastrofer.

Demografi

Uddybende artikel: Cubas demografi

Havana

Cuba er et multietnisk samfund med en befolkning af oprindelig spansk og afrikansk afstamning. Der er også en lille kinesisk gruppering. Den største organiserede religion er den romersk-katolske kirke samt en række afro-cubanske religioner. Officielt har Cuba været en ateistisk stat igennem årene med Fidel Castro ved magten, men de religiøse restriktioner er blevet færre siden 1991. Mindre befolkningsgrupper af protestanter og jøder er også bosiddende på øen.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: