Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Guatemala

Republikken Guatemala er et land i Mellemamerika, i den sydlige del af det nordamerikanske kontinent, omgivet af både Stillehavet og det Caribiske Hav. Mod nord har det grænse til Mexico, mod nordøst Belize og mod sydøst Honduras og El Salvador.

República de Guatemala
(Detaljer) (Fuld størrelse)
Officielt sprogSpansk
HovedstadGuatemala City
Areal
 - Total
 - heraf vand
Areal 103
108.890 km²
0,4%
Befolkning
 - Total (År)
 - Pr. km²
Størrelse 63
12.974.361
119/km²
Uafhængighed af Spanien 15. september 1821
ValutaQuetzal
BNI pr. indbygger (2002):1.670 USD
TidszoneUTC -6
NationalmelodiGuatemala Feliz
Internetdomæne.GT
International tlfkode502

Table of contents
1 Historie
2 Departementer
3 Geografi
4 Se også

Historie

Uddybende artikel: Guatemalas historie

Fra det 4 til det 11. århundrede var El Petén-regionens lavlandsområder hjertet i en blomstrende maya-civilisation.

Efter lavlandsstaternes kollaps, fortsatte maya-staterne i det centrale højland indtil de blev erobret af spanierne, der i 1523 ankom og koloniserede området. Mens det ikke lykkedes at erobre departementet Alta Verapaz med sværets magt, blev det erobreret af missionærer med korsets magt. Næsten alle præ-colombianske maya-bøger blev brændt af spanierne, men en af de bevarede bøger er Popol Vuh, de præ-colombianske mayaers skabelsesberetning.

Guatemala blev uafhængigt fra Spanien i 1821, først som en del af Mellemamerikas Forenede Provinser. Men denne føderation gik i opløsning under en krig der varede fra 1838 til 1840, hvorefter Guatemala blev en uafhængig nation.

Guatemalas historie har siden været kendetegnet af revolutioner, statskup og ikke-demokratiske regeringer. I flere tilfælde har USA grebet ind. En 36 år lang krig mellem guerillaerne og Guatemalas hær blev afsluttet i 1996 med indgåelsen af en fredsaftale. Statsstøttede voldelige handlinger stoppede i 1983, hvilket medførte flere på hinanden følgende succesrige demokratiske valg fra 1985 til dags dato. Det seneste demokratiske valg var i 2003. Guatemala har endnu ikke afhjulpet problemet med ulighederne i dets landbrugsbaserede økonomi, hvor 1 procent af befolkningen kontrollerer over 60 procent af landområderne og værdierne.

Departementer

Uddybende artikel: Guatemalas departementer

Guatemala er inddelt i 22 departementer (departamentos):

Geografi

Uddybende artikel: Guatemalas geografi

Bortset fra kystområderne, er Guatemala overvejende bjergrigt, med et varmt, tropisk klima - mere tempereret i højlandet. De fleste større byer ligger i den sydlige del af landet; de største byer er hovedstaden Guatemala City, Quetzaltenango and Escuintla. Den store sø Lago de Izabal ligger tæt ved den caribiske kyst.

Se også


Se galleriet
»« i .Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: