Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Namibia

Namibia ligger i den sydligste del af Afrika. Det har grænse med Angola, Zambia, Botswana og Sydafrika.

Republic of Namibia
(Detaljer) (Fuld størrelse)
National motto: Unity, Liberty, Justice (enhed, frihed, retfærdighed)
Officielt sprogEngelsk. Der tales afrikaans og tysk af det fleste af befolkningen
HovedstadWindhoek
PræsidentHifikepunye Pohamba
PremierministerTheo-Ben Gurirab
Areal
 - Total
 - heraf vand
Areal 33
825.418 km²
0%
Befolkning
 - Total (År)
 - Pr. km²
Størrelse 143
1,820,916
2,2/km²
Uafhængighed21. marts 1990
ValutaNamibiske dollar
TidszoneUTC +1
NationalmelodiNamibia, Land of the Brave
Internetdomæne.na
International tlfkode264

Table of contents
1 Historie
2 Politik
3 Regioner
4 Økonomi
5 Demografi
6 Kultur
7 Se også

Historie

Uddybende artikel: Namibias historie

Namibia var tidligere kendt som Tysk Sydvest-Afrika og var en af de tyske kolonier på det afrikanske kontinent.

Sydafrika besatte Tysk Sydvest-Afrika under første verdenskrig. Efter anden verdenskrig annekteredes territoriet af Sydafrika. 1966 begyndte SWAPO-guerillaen en selvstændighedskrig for området, men Sydafrika anerkendte ikke selvstændigheden før 1988. Da havde FN frembragt en fredsplan for hele regionen. Formelt blev Namibia selvstændigt den 21 marts 1990, hvorefter man afholdt demokratiske valg.

Landet har fremdeles en stor tysksproget minoritet.

Politik

Uddybende artikel: Namibias politik

Det namibiske statsoverhovede er præsidenten, han bliver valgt for en periode af fem år. Regeringschefen er statsministeren, som (sammen med regeringen) bliver udnævnt af præsidenten.

Namibias tokammerparlament består af nationalrådet (26 representanter, 2 fra hver af regionerne, som bliver valgt for 6 års perioder) og nationalforsamlingen med 78 representanter (valgt for 5 års perioder), 6 af disse er valgt af præsidenten og har ikke stemmeret.

Nationalforsamlingen er den lovgivende magt, med nationalrådet i en mer rådgivende stilling.

Grundloven fra 1990 indholder som en af de første, afsnit angående miljøværn.

Den dømmende magt er højesteret, hvis medlemmer bliver valgt af præsidenten efter anbefaling fra den juridiske kommision.

Regioner

Uddybende artikel: Namibias regioner

Namibia er delt ind i 13 regioner:

 • Caprivi
 • Erongo
 • Hardap
 • Karas
 • Khomas
 • Kunene
 • Ohangwena
 • Okavango
 • Omaheke
 • Omusati
 • Oshana
 • Oshikoto
 • Otjozondjupa

Økonomi

Uddybende artikel: Namibias økonomi

Namibias økonomi baserer sig på udvinding af mineraler for eksport. Grubedriften står for 20% af BNP. Namibia er verdens femtestørste producent af uranium. Namibia er også verdensledene i diamantudvinding. Desuden udvindes store mængder bly, zink, sølv og tungsten.

Den største næringsvej er jordbrug (omtrent halvdelen af befolkningen). Selv om Namibia har BNP som er fem gange højere end de fattigste lande i Afrika, lever de fleste af Namibias befolkning i fattigdom, på grund af den store arbejdsløshed, den uretfærdige fordeling af indtægterne og den store mangde af indtægter som går til udlændinge. Den namibiske økonomi er knyttet tæt sammen med den sydafrikanske.

Demografi

Uddybende artikel: Namibias demografi

Majoriteten af befolkningen er sort, Ovambo-stammen er den største og udgør ca. halvdelen af befolkningen. Det er større grupper af San- og Nama-folk, som udseendemæssig er svært forskellige fra det som vanligvis opfattes som "sort". Den hvide befolkning i landet (ca. 6 %) er hovedsagelig af tysk oprindelse.

Mens administrationssproget er engelsk, snakker størstedelen af befolkningen enten afrikaans eller tysk. En række indfødte sprog er også i brug, selv om de i modsætning til de førstnævnte ikke har officiel status. Kristendommen er den største religion, de fleste er protestanter.

Kultur

Uddybende artikel: Namibias kultur Namibia er har ikke en ensartet befolkning der findes et folk som kaldes himbaerne, Himbaerne udskiller sig mest ved at kvinderne indsmører sig i gedefedt som er opblandet med en rød jord art. Derfor fremstår kvinderne helt røde. De gifte kvinder bærer på hovedet nogle gedeører som symbol på deres status. I Ovamboland er klædedragten en helt anden her har kvinderne ladet sig inspirere af deres erupæisiske besættere. Kvinderne bærer farvestrålende mønstrede stoffer som er draperet rundt om dem og på hovedet bærer de en form for hat der er udspidset til hver side. Derudover findes der også bushmen i det sydlige af namibia i kalahari ørkenen dette folk er blandt klodens laveste og de har et helt specielt klik lyde sprog.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: