Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Angola

Angola er et land i Afrika. Landet grænser op til Namibia, Demokratiske Republik Congo, Republikken Congo og Zambia. Luanda, hovedstaden, har cirka 3 millioner indbyggere.

Landet var en portugisisk koloni indtil 1975. Herefter blev landet selvstændigt, men en lang række af blodige borgerkrige har præget landet siden. De forskellige oprørsbevægelser har været i kamp selv før uafhængigheden og kampene er fortsat op til i dag (2002). De væsentligste oprørsbevægelser har været MPLA og Unita. MPLA blev under den kolde krig støttet af Sovjetunionen og Cuba. USA og Sydafrika støttede Unita.

Republic of Angola
(Detaljer) (Fuld størrelse)
National motto: Virtus Unita Fortior
Officielt sprogPortugisisk
HovedstadLuanda
PræsidentJosé Eduardo Dos Santos
PremierministerFernando Dos Santos Nando
Areal
 - Total
 - heraf vand
Areal 22
1.246.700 km²
0%
Befolkning
 - Total (År)
 - Pr. km²
Størrelse 71
10.776.500
8,6/km²
Uafhængighed af Portugal 1976
ValutaKwanza
BNP pr. indbygger (2002):USD 500
TidszoneUTC +1
NationalmelodiAngola Avante
Internetdomæne.AO
International tlfkode244

Det første forsøg på en fredsslutning på indledt i 1991. Der blev afholdt valg som MPLA vandt og Unita fortsatte herefter den væbnede kamp. Der blev igen i 1994 forsøgt en fred med Lusakaaftalen. FN-soldater blev indsat for at underbygge aftalen, men der blev aldrig opnået ro i landet. I 1998 brød aftalen fuldstændig sammen. Unitas leder Jonas Savimbi blev dræbt i februar 2002, og en ny fredsslutning blev indledt i april 2002. Aftalen bygger på Lusakaaftalen og har indebært at en række af Unitas soldater er blevet integreret i Angolas hær. De øvrige soldater befinder sig i særlige lejre.

Generelt er landet herefter præget af de store ødelæggelser efter borgerkrigene, og det anslås at cirka 4 millioner af landets 14 millioner indbyggere er interne flygtninge. Landet står derfor over for et kæmpe opbygningsarbejde.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: