Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Michel Foucault

Michel Foucault (15. oktober, 1926 - 26. juni, 1984) var en fransk filosof og professor i "tankesystemernes historie". Han havde en enorm indflydelse på mange områder herunder litteraturvidenskab, filosofi (særligt videnskabsfilosofi i den frankofone verden), historie, psykoanalyse, videnskabshistorie og videnssociologi.

Han anses som postmodernist og poststrukturalist (selvom nogle anser hans tidlige arbejder, som Les mots et les choses, for strukturalistisk - i forordet til den engelske udgave af dette værk benægter han dog dette).

Table of contents
1 Store linjer
2 Forfatterskab
3 Link

Store linjer

En grundlæggende tanke i forfatterskabet er at intet er universelt. Selv mennesket har ikke en ahistorisk evig natur, men er et historisk produkt. Det mest grundlæggende ved mennesket er kroppenpen, men også den er "konstrueret" i en eller anden grad.

Et andet emne der behandles er magten. Magten analyseres igennem de modstandskampe, der bekæmper den. Disse er kampe imod undertrykkelse, kampe imod udbytning og kampe imod subjektivering.

Subjektivering er en form for magt, hvor den enkelte tildeles en identitet/natur, hvad enten han vil det eller ej. Sindssyge er et eksempel på dette. Tidligere tolererede man gale mennesker (i nogle samfund betragtes de tilmed som i forbindelse med guderne), men i det moderne samfund begyndte man at tildele de gale en identitet som sindssyge.

Forfatterskab

Foucaults bog Overvågning og straf behandlede udviklingen af fængselsvæsnet, Galskabens historie behandlingen af sindsyge, Klinikkens fødsel medicinensens og hospitalsvæsnets udvikling og Ordene og tingene diskuterede videnskaberne. Foucault færdiggjorde ikke Seksualitetens historie før sin død, men de første bind behandlede blandt andet psykiatriens konstruktion af perversion.

Foucault blev født i Poitiers, og døde i Paris af HIV/AIDS-relaterede komplikationer.

Værker:

 • Maladie mentale et personnalité (1954); reed. Maladie mentale et psychologie (1995).
 • Histoire de la folie à l'âge classique - Folie et déraison (1961) Galskabens historie (Madness and Civilization)
 • Naissance de la clinique - une archéologie du regard médical (1963) Klinikkens fødsel (The Birth of the Clinic: An Archaeology of Medical Perception)
 • Les mots et les choses - une archéologie des sciences humaines (1966) Ordene og tingene (The Order of Things: An Archaeology of the Human Sciences)
 • La pensée du dehors (1966)
 • L'archéologie du savoir (1969) (Archaeology of Knowledge)
 • Sept propos sur le septième ange (1970)
 • L'ordre du discours (1971) Talens forfatning (The Discourse on Language)
 • Ceci n'est pas une pipe (1973) (This Is Not a Pipe)
 • Surveiller et punir (1975) Overvågning og straf (Dicipline and Punish: The Birth of the Prison)
 • Histoire de la sexualité Seksualitetens historie (The History of Sexuality):
 • Vol I: La Volonté de savoir (1976) Viljen til viden (An Introduction)
 • Vol II: L'Usage des plaisirs (1984) Brugen af nydelserne (The Use of Pleasure)
 • Vol III: Le Souci de soi (1984) Omsorgen for sig selv (The Care of the Self)

LinkDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: