Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Holsten

Holsten er et område i Nordtyskland (i dag i delstaten Schleswig-Holstein), som har spillet en stor rolle i Danmarks historie.

Holsten var oprindeligt et grevskab, men blev fra 1474 til et hertugdømme, som rigsumiddelbart len i det tysk-romerske rige.

Valget af hertug eller greve skete på landstingene som holdtes ved Bornhøved. Folkeforsamlingerne på landstingene udviklede sig til stænderforsamlinger, kaldet landdage.

Holsten kaldtes i middelalderen Nordalbingien og var oprindelig beboet af saksere.

I 1460 lykkedes det for Christian 1 at blive valgt til regerende fyrste i både Slesvig og Holsten, dvs. at hertugdømmerne kom i personalunion med Danmark. Men da Christian 1. døde deltes regeringsmagten igen, idet sønnerne Frederik og Hans, valgtes til samregerende hertuger. Det førte til delingen i 1490, som fik konsekvenser for Sønderjylland. Fællesregeringen ophørte i Slesvig efter 1713, da den gottorpske del af Slesvig tilfaldt kongen, Frederik 4

Som hertug af Holsten var den danske konge vasal under det tyske rige. Da dette opløstes i 1806 blev Holsten en del af det danske monarki, men optoges 1815 i Det tyske Forbund. I 1848 udbrød åbent oprør der blev slået ned i treårskrigen. Forsøg på at indføre en fællesforfatning for Danmark og Slesvig-Holsten blev stoppet af modstand fra Holstens stænderforsamling, der støttedes af Østrig og Preussen, som erobrede Slesvig og Holsten 1864. Slesvig-Holsten blev i 1867 til den preussiske provins Schleswig-Holstein, og i 1946 en delstat i Forbundsrepublikken Tyskland.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: