Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Harald Blåtand

Harald Blåtand også kaldet Harald den Gode Gormssøn (runesten).

Den vigtigste kilde til vor viden om Harald Blåtand er Adam af Bremen, som elsker ham og digter videre der hvor hans viden slipper op.

Adam af Bremen fortæller i sin krønike følgende:

1,59Ærkebisp Unni vandt Harald Blåtand for sig med sin prædiken, mens Gorm stadig var konge. Selvom Gorm var imod kristendommen så fik Harald Blåtand mulighed for at bygge kirker og forsyne dem med præster.Givetvis ren propaganda. Harald var nok ikke myndig på den tid. Og Gorm må være ham, som står bag udnævnelsen af danske biskkoper i 948. En fjendtlig handling overfor ærkebiskoppen af Hamburg-Bremen, men ikke overfor kristendommen
2,3Otto den Store angriber danerne og overvinder dem totalt og giver Harald Blåtand landet tilbage mod at han indfører kristendommen.Efter ældre kilder så må man tro at Harald Blåtand og hans allierede sluttede fred med Otto den Store mod en fast årlig skat, og at han lod Otto den Store stå fadder til sin søn, den senere Svend Tveskæg, da han selv var døbt. Måske har den unge Svend Tveskæg fulgt med kejseren til Italien hvor han har kunnet lære om romersk fæstningsbyggeri.
2,25En mand ved navn Poppo omvender danerne til kristendommen, ved at han bærer en handske af hvidglødende jern, uden at blive skadet.Et vandresagn. Måske var Poppo en præst, som fulgte med kejseren, og som døbte Svend Tveskæg.
2,27Han flygter til den vendiske by JumneHan flygt nok snare til sin svigerfar hos arboriterne, som var fjendlige overfor venderne i Jumne
2,28Døde 1. november, ukendt hvilket år. Oplysningen om hans dødsdag skal ses i lyset af at Adam af Bremens ønske om at helgenkåre ham, på Allehelgensdag. Alle dagene havde fået hver deres helgener, så derfor blev resten samlet på en fælles festdag den 1. november

Var konge af Danmark efter 944. Han drog i eksil senest 983 eller tidligst 978. 
Harald var søn eller oldebarn af Gorm den Gamle og Thyra Danebod. Kilde: Islandske sagaer.Harald var søn af Gorm Svenssøn og Tove Danmarks pryd. Kilder: Adam af Bremen og runesten
Harald Blåtand var en dansk vikingehøvding, som ved kamp forenede hele Danmark (og Norge) til et kongerige.Harald Blåtand var samkonge med Gorm i 15 år (14 kalenderår) og arvede Danmark og Norge efter ham. Kilde: Roskilde-krøniken
Harald Blåtand indførte kristendommen i Danmark, fra Tyskland. Kilde: Runesten og Adam af BremenDe første missionærer kom fra England, omkring år 710 og først under Knud den Store, bliver alle døbt, selv om nogle folk i Danmark forsat beder til Thor indtil en gang i 1600-tallet.
De kristne fagudtryk på dansk består mest af engelske låneord.
I Saxos Danmarkshistorie beskrives at far og søn ikke kunne enes. Sven var ude på vikingetogt og blev umådelig populær, mens Harald forsøgte at holde sammen på riget med kirkens mænd. Harald blev fordrevet af sønnen og dræbtes af en pil affyret af en af Svends mænd.Ifølge Vilhelm af Jumieges, flygtede Harald med 60 skibe til Normandiet.
Harald frygtede den tyske kejser og det sikkert med god grund. Han var blandt andet bange for, at han ville blive nødt til at acceptere kejseren som sin overherre. Ved at lade sig døbe opnåede Harald at kejseren ikke længere kunne bruge kristning som begrundelse for en invasion, og ved at befæste Hedeby og forbinde dens fæstningsvold med Dannevirke forbedrede han også den militære situation.

Det blev dog i stedet danerne, der angreb først. Da Harald i 973 fandt ud af, at Otto 1 var død, benyttede han sig af lejligheden til et hurtigt togt ned i Tyskland, men lykken var ikke med ham. Kun et år senere havde tyskerne erobret Hedeby og Dannevirke samt besat Sønderjylland. (årbøgerne siger at tyskerne havde meget modgang, men danskerne udsendte fredsfølere og da kejseren kom persomlig tilstæde vandt han en stor sejr. Hvilket betyder på nudansk, at han aceptere danskenes fredstilbud, ellers var der nedskrevet flere detaljer om sejrens størelse).

Tyskernes modangreb er sikkert grunden til at man på kort tid byggede de fire cirkelborge, Trelleborgene. Men de kom dog ikke til spille nogen stor rolle i kampen mod tyskerne. De stod kun lige akkurat færdige, da det lykkedes Harald at drive tyskerne ud af landet, og endda udvide det danske område fra Ejderen og ned til Elben. De pralende ord på Jellingstenen om erobringen af Norge blev også klaret.

 

Vikingeborgen Aggersborg blev bygget under Haralds regentperiode. Eller Svend Tveskægs
Hustruer:

  1. Tove, kilde: Sønder Vissing-stenen
  2. Gunhild, kilde: Adam af Bremen
  3. Gyritha, kilde: Saxo

Børn:
  1. Svend I Tveskæg døbt Otto, efter Otto den Store
  2. Thyra Haraldsdatter

(Roskilde-krøniken) nævner en Harald Klak i det 10. århundrede, men det er uvist om det er Harald Blåtand, eller en anden ukendt Harald.


Det er efter Harald Blåtand, at man har opkaldt den nye trådløse Bluetooth-teknologi.

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
{} {}



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: