Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Svend 1. Tveskæg

Svend Tveskæg, , døbt Otto.
dansk konge senest 980 - d. 3/2 1014
Han blev døbt omkring 960, og fik navnet Otto efter den tysk-romerske kejser.

Man ved ikke hvornår han and blev konge men Harald Blåtand havde en fredsaftale med Tyskland, danskerne angriber Tyskland i 980 så er det mest sansynlige at han blev konge inden da. Når nogen historiker bruger senere årstal så skyldes det at Adam af Bremen siger at Harald Blåtand var konge i 50år, hvilket er meget svært at få til at stemme med alle andre kilder.

Harald Blåtands søn Svend er Danmarks store vikingekonge. Han tager magten efter at en konflikt mellem ham og faderen Haralds Blåtand død, og både før og efter sin tronbestigelse foranstalter Svend vikingetogter til England, i begyndelsen i samarbejde med den norske høvding Olav Tryggveson. Olav bliver norsk konge i 995, og påbegynder en brutal tvangskristning af nordmændende, og da han falder i slaget ved Svold i år [1000], bliver Svend Tveskæg i realiteten også konge af Norge.

Svend Tveskægs søster gifter sig med vikingehøvdingen Pallig, der senere skifter til den engelske kong Ethelreds side. Men i 1001 beordrer kong Ethelred af England alle daner i landet dræbt i fortvivlelse over sin egen manglende evne til at dæmme op for de stadige vikingeangreb. Blandt de dræbte er både Pallig og Svends søster Gunhild, og i 1003-1004 angriber Svend Tveskæg atter England, og opkræver enorme pengebeløb, de såkaldte Danegæld. I år 1013 er Svend Tveskæg selv og hans næstældste søn Knud med ombord da en vældig flåde krydser Nordsøen, og denne gang er det med erobring for øje. London forskanser sig, og englænderne synger den dag idag "London Bridge is falling down" om den dag da londonerne brændte og ødelagde broen over Themsen for at hindre vikingernes fremrykning. Svends hær trækker sig tilbage fra London, og i stedet lader Svend sig kongehylde rundt omkring i landet, nord for London, vest for, syd for, og til slut er London alene tilbage, en ø omgivet af et land som helt og aldeles har overgivet sig. Kong Ethelred flygter til Normandiet, og ved juletid 1013 vælger det engelske rigsråd (klogeligt) Svend Tveskæg til konge af England. Svend dør dog allerede den 3. februar 1014 i grevskabet Lincoln. Han begraves først i York Minster og senere overføres han til Roskilde Domkirke. Hans tilnavn refererer ikke til et stort fuldskæg (Svend bar ikke fuldskæg), men til et hængende "høtyv-formet" overskæg, en "tjuge", og er egentlig ikke "Tveskæg" men "Tjuge-skæg" (på oldnordisk "Tjugu-skegg").

Den forhistoriske danske kongerække

Kilder/henvisninger

  • Søren Sørensen (www.aerenlund.dk)

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
{} {}



Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: