Netleksikon - Et online leksikon | Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle. |
Forside | Om Netleksikon |
Risalamande
Risalamande (fransk: Ris à l'amande = "ris med mandel") er en risdessert. I de fleste danske hjem er dette den traditionelle dessert juleaften. Desserten består af grødris, mælk, sukker, vanille, flødeskum, mandler og evt. lidt salt. De første fire ingredienser samt evt. salt koges til risengrød. Når risengrøden er kold, blandes den med flødeskum og hakkede mandler og serveres med jordbær- eller kirsebærsovs. Ifølge traditionen skal der være en enkelt hel mandel i hele den tilberedte portion. Personen, der finder mandlen i sin portion risalamande, vinder "mandelgaven". Mange steder udgøres mandelgaven af en marcipangris, gerne hjemmelavet, men den kan være udskiftet med chokolade, en bog, Svikmøllen osv., så kun fantasien sætter grænser her. I hjem med mindre børn (...her er grænsen flydende) er det meget udbredt, at der forekommer storsnyd i legen. Især bedsteforældre har en udpræget evne til at liste den hele mandel over i børnebørnenes portion, uden at resten af selskabet aner uråd. En del af legen indebærer, at finderen af mandlen skjuler sit fund så længe som muligt, så resten af selskabet er tvunget til at spise hele portionen af risalamande op i jagten på mandlen - trods de allerede indtagne større mængder af andestegen (julemad). Dette giver anledning til megen skulen og mange beskyldninger om hule tænder og sære buler i folks kinder. Kun i meget sjældne tilfælde er mandlen virkelig forsvundet, når desserten er spist op, og mandel-finderen skal udpeges.
|
![]()
|
Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket. |