|
Sukker
Sukker er fællesbetegnelsen på en gruppe simple kulhydrater der anvendes i daglig madlavning. Denne gruppe består af både monosaccharider og disaccharider og omfatter bl.a.
- sucrose = disaccharid = fructose + glucose
- fructose (frugtsukker) } = monosaccharid
- glucose (druesukker) = monosaccharid
- maltose = disaccharid = glucose + glucose
- lactose (mælkesukker) = disaccharid = glucose + galactose
- galactose = monosaccharid (stereoisomer i forhold til glucose)
- dextrose
I daglig tale bruges ordet sukker især om sucrose, der fremstilles industrielt af sukkerroer eller sukkerrør. Til madlavning sælges
sukker i følgende varianter:
; stødt melis (strøsukker):
- et hvidt granulat af krystaller på ca 1 millimeters størrelse
; flormelis:
- et hvidt pulver, fremstillet ved formaling af stødt melis
; farin (puddersukker):
- et brunt granulat, ofte let fugtigt. Tidligere taget fra ved fremstilling af stødt melis inden raffineringsprocessen var færdig; idag ofte fremstillet ved at blande færdigraffineret stødt melis med melasse.
; perlesukker (demerara):
- et groft granulat, bestående af klare krystaller på ca 3 mm.
; kandis:
- store, uregelmæssige, brune til ravgyldne krystaller, ofte 2 til 3 cm. Sælges hovedsagelig i museumsbutikker, ofte på en snor, idet kandis almindeligvis fremstilles ved gentagen dypning i en meget tyktflydende sukkermasse.
Både stødt melis, perlesukker og farin har modparter i form af økologiske sukkerprodukter, der ikke er raffinerede, og som ikke er kunstigt blegede.
Se også
Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
|

|