Netleksikon - Et online leksikon | Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle. |
Forside | Om Netleksikon |
Vanilje
Vanilje (tidligere stavet vanille) er et krydderi, der købes som behandlede frugter af en plante, der tilhører Gøgeurt-familien. Eksempler på vanilleplantearter:
Smagen i vanilje er meget kompleks. Hovedbestanddelen er vanillin, men hertil kommer spor af et hav af forskellige kemiske substanser, der alle bidrager til at give vaniljen den helt rigtige smag. Af disse stoffer kan nævnes fenoler, fenolætere, alkoholer, carbonylforbindelser, syrer, estere, lactoner, alifatiske og aromatiske kulhydrater og heterocykliske forbindelser. Selvom disse stoffer kun findes i meget små mængder summerer de tilsammen op til vanillens smag. Ud over de nævnte kemiske forbindelser findes også sukker, fedt, cellulose, mineraler og vand i vanille. For at få smagen frem i vaniljefrugten må man behandle den. Bl.a. dampning og senere tørring indgår i processen. Vaniljeplanten stammer fra Mexico og Guatemala, men dyrkes nu også bl.a. i Indonesien, på Tahiti og Madagaskar. Udenfor Amerika må planten dog bestøves manuelt og dette gør vaniljen temmelig dyr. Vaniljen har været et kendt krydderi i mange århundreder, aztekerne og mayaerne benyttede det bl.a. i deres kakaodrik.
|
![]()
|
Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket. |