Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Viljens frihed

Problemet om viljens frihed er spørgsmålet om fri vilje aktuelt eksisterer og potentielt kan eksistere i en mulig verden (eller er en logisk eller metafysisk selvmodsigelse). Altså:

  1. Hvorvidt vi har en fri vilje
  2. Hvad en sådan i så fald måtte være (om den findes eller ej)

Table of contents
1 Determinisme kontra indeterminisme
2 Inkompatibilisme
3 Etik og arv og miljø
4 Fysik og viljens frihed
5 Se også

Determinisme kontra indeterminisme

Der er grundlæggende to positioner man kan tage til dette problem: Determinisme eller Indeterminisme. Determinisme er den holdning, at alt er forudbestemt af årsager. Den må skelnes fra fatalisme, der er en slags religiøs determinisme, idet den hævder, at alt sker ifølge en forudbestemt skæbne.

Fysisk eller logisk determinisme går ud fra, at alting må have en årsag, også vore handlinger, og dermed er vi determinerede. Verden, herunder os selv, er fuldstændig uden for vores kontrol. Dette falder godt i tråd med den klassiske fysik. Indeterminisme er den holdning, at determinismen ikke er korrekt.

Inkompatibilisme

Samtidig kan man have to holdninger til hvorvidt fri vilje er inkompatibel med determinisme eller ej. Den holdning at de er inkompatible kaldes inkompatibilisme. Er man både determinist og inkompatibilist er man »hård determinist«, og benægter eksistensen af en fri vilje. Er man kompatibilist og determinist er man »blød determinist«.

Etik og arv og miljø

Spørgsmålet om fri vilje lurer i baggrunden i mange af nutidens debatter om forbrydelse og straf. Om mennesket har en fri vilje eller ej, synes at have vidtgående konsekvenser for etiske spørgsmål. Er enhver, også forbrydere, uden fri vilje, er det ikke blot grusomt at stille nogen til ansvar for deres handlinger, men også meningsløst.

Når man diskuterer om arv eller miljø har haft størst indflydelse på den og den forbryder, begås ofte den fejl at sige, at hvis forbrydelsen skyldes miljøet (»hård barndom«) er det i mindre grad forbryderens eget ansvar, end hvis anlægget for forbrydelse var medfødt(»onde gener«). Men begge dele er i lige høj grad uden for individets egen kontrol.

Fysik og viljens frihed

Ingen ved om man har viljens frihed, og indtil videre kan man hverken bevise eller modbevise det. Det er derfor en trossag.

Indtil fremkomsten af kvantemekanikken troede mange at universet var deterministisk eller endog beregnbart, men det rykkede bl.a. Niels Bohr ved, til Albert Einsteins "store skuffelse".

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: