Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Sommertid

Sommertid er en ændring af den normale tid, typisk ved at stille urene en time frem, i sommerperioden. Det er forskelligt fra land til land om der benyttes sommertid; ligeledes er det også forskelligt hvornår på året sommertiden starter/ophører.

Sommertiden fastsættes ved kongelig anordning og bekendtgøres i Lovtidende. Den sidste er nr. 858 af 26. september 2001. Anordningen gælder ikke for Færøerne og Grønland. Ved sommertidens begyndelse stilles uret en time frem klokken 02.00, og ved sommertidens ophør stilles uret en time tilbage klokken 03.00.

Sommertiden har været indført og afskaffet flere gange i Danmark. Første gang den blev indført var i 1916, igen i 1940-48 og endelig indført, som den vi kender i dag, i 1980. Før 1996 var datoen for vintertid søndagen efter jævndøgn, men efter standardisering i EU skiftes til sommertid sidste søndag i marts, og tilbage til normaltid sidste søndag i oktober.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre. Ved at flytte dagen en time frem flyttes en times dagslys fra morgenen (hvor det om sommeren er lyst før de fleste mennesker er aktive) til om aftenen. Herved spares strøm til lys.

Sommertid blev første gang (halvvejs i spøg) foreslået af Benjamin Franklin i essayet An Economical Project, udgivet i 1784 under Franklins ophold i Paris. Sommertid blev indført første gang i Østrig og Tyskland d. 30. april 1916 for at spare olie, der var knap på grund af krigen. En række europæiske lande, herunder Danmark, fulgte trop 21. maj samme år.

Table of contents
1 Kritik af sommertiden
2 Se også
3 Ekstern henvisning

Kritik af sommertiden

  • Det er upraktisk for landmændene (og/eller deres dyr) at fodringstiden pludseligt forskydes en time.
  • Uret er et måleinstrument, og det er noget rod at ændre arbitrært på måleinstrumenter.
  • Man kunne opnå samme fordel ved at stå op (og gøre alt andet) en time tidligere.

Se også

Ekstern henvisningDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: