Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Race

  • Gruppe af dyr eller planter, som er avlet til en bestemt form med bestemte egenskaber.
  • Større menneskegruppe med nogen overfladiske fællestræk, såsom hudfarve, og/eller som danner en etnisk gruppe. En race adskiller sig fra en anden ved at have en genpulje som har genfrekvenser (på få eller mange loci) som er karakteristiske for den polulation og ingen andre. Genetisk set er racerne under hastig nedbrydning p.g.a. større samkvem og hurtigere kommunikation.
  • Væddeløb, køre hurtigt.

Menneskeracer

Mange har prøvet at inddele menneskeheden (homo sapiens) i forskellige racer. Der er forskellige inddelinger, men den mest almindelige er at der er tre racer:

  • Den gule race (mongolider) oprindeligt i det meste af Asien, inclusiv den oprindelige befolkning af Nord- og Sydamerika (indianer).
  • Den hvide race (kaukasier eller europider), oprindeligt i Europa, Nord-Afrika, Vest- og Sydasien.
  • Den sorte race (negrider), oprindeligt i Afrika.

Denne klassification kan dog ikke gøre rede for f.eks. de oprindelige beboere af Australien og Melanesien (inclusiv Papua Ny Guinea), som ser negroide ud, men ikke er direkte beslægtet med afrikanere, eller at Sydasiater kan være lige så mørkhudede som afrikanere. Også de oprindelige beboere af det sydlige Afrika, Khoi-San (almindeligt kaldet buskmænd), passer ikke i inddelingen.

De fleste videnskabsmænd mener i disse dage at menneskeracer har meget lidt betydning biologisk set i det de genetiske forskelle inden for racerne er større end mellem selve racerne. Faktisk kan man på basis af generne, og hvis man ser bort fra blandinger, jordens befolkning inddeles i tre hovedgrupper:

  1. Buskmænd
  2. Pygmæer
  3. Andre Afrikanere syd for Sahara plus resten af jordens befolking.

Intelligens

Der ser dog ud til at være en forskel i
intelligens mellem racerne, hvor asiater scorer gennemsnitligt højere end hvide i en intelligenstest og afrikanere og afro-amerikanere lavere (se f.eks. Arthur Jensen). Denne forskel ses af nogle som en forklaring på forskel i kriminalitet også, da der er en statistisk sammenhæng imellem intelligens og kriminalitet (se f.eks. The Bell Curve). Der er dog uenighed om hvorvidt intelligensforskellen skyldes arv eller miljø.

En anden mulig biologisk kritik er, at man kunne sige, at det er er også et spørgsmål om hvem der har lavet prøven, da de oprindelige folk uden for Afrika nedstammer fra ganske på afrikanere, så kan nogen prøver måske udnytte et gen som findes hos alle udenfor afrika og kun hos nogen afrikaner. Derfor uden så vil folk som minder fysisk om dem der har lavet prøven alt tid få den højste score. Hvis der var nogle afrikanere, som lavde en intelligenstest, så vil andre racer måske score lavere, end afrikanerne selv. Et af problemerne er at samme opgave kan løses få flere måder, hvoraf kun en er den rigtig og alle andre er forkerte, men folk har forskelig opfattelse af hvilken løsning, som er den rigtige. Derforuden så kræver det øvelse og teknik at løse inteligens prøvernes opgaver.

Den asiasiske intelligens test er ikke identisk med de andre intelligens test.


Se også:Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: