Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Pædagogik

Opdragelseslære eller -kunst. Opdragelse eller undervisning.

Som videnskabeligt område defineres pædagogik som det område, der beskæftiger sig med opdragelse, uddannelse og undervisning, og indeholder discipliner som pædagogisk filosofi, pæd. psykologi, pæd. antropologi, pæd. sociologi, didaktik og komparativ pædagogik.

I bred betydning undersøger pædagogisk forskning ikke kun de fænomener, der foregår i de pædagogiske institutioner, men også f.eks. uddannelsespolitik og uddannelsessystemets strukturer og regler.

Som opdragelse er pædagogikkens opgave at forme og udvikle individer til at kunne fungere tilfredsstillende for samfundet. Pædagogik som opdragelse udfolder sig i dag først og fremmest i hjemmene, men efterhånden også i daginstitutioner og uddannelsesinstitutioner.

Al pædagogik forholder sig til et afgørende spørgsmål: fødes barnet godt eller ondt? Svaret på dette afgør samtidig en hel række senere valg f.eks. angående mål for pædagogikken, valg af pædagogisk metode og valg af pædagogisk forløb. Det kan ses, at den vestlige pædagogik har bevæget sig væk fra at betragte barnet som ondt (behæftet med arvesynd) til at se det som godt (det ubeskrevne blad). De senere års afsløring af, at arveanlæggene har betydeligt større vægt end barndomsmiljøet, når barnets personlighed skal udfoldes, har sat ny gang i debatten om ondt og godt i barnet.

Som opdragelse er pædagogikkens opgave at:

  1. socialisere individer, det at man skal kunne leve og arbejde sammen, uden at slås.

Som undervisning er pædagogikkens opgave at:
  1. kvalificere, det betyder at eleverne lærer at kunne varetage de foreskelige arbejdsopgaver i samfundet.
  2. allokere, det betyder at fordele individer i samfundet.
  3. selektere, at udvælge individer til bestemte positioner i samfundet.

Pædagogik kan opdeles i pædagogisk virksomhed og i pædagogisk arbejde. I pædagogisk virksomhed er det bevidst, at der påføres barnet eller en anden en bestemt forståelse af verden, til forskel fra pædagogisk arbejde, hvor påføringen af forståelse er indirekte og skjult.

Den pædagogiske virksomhed kan udføres i de følgende 4 variationer:

  1. Familial opdragelse: Den opdragelse familien står for i den kultur, hvor dette faktisk er overladt primært og næsten helt til familien.
  2. Diffus opdragelse: En pædagogisk virksomhed der udøves af alle opdragne medlemmer, en generel kompetence spredt over alle medlemmer i gruppen. Fx. de voksne bestemmer, fordi de er voksne. Eller: de voksne griber ind, fordi de kan overskue konsekvenserne.
  3. Klassemæssig opdragelse: Her kunne det dreje sig om foreningers, partiers, subkulturers eller religiøse gruppers opdragelse.
  4. Institutionsopdragelse: Den pædagogiske virksomhed varetaget af agenter udpeget af fællesskabet til varetagelse af opdragelsen. Pædagoger, lærere eller præster evt. indlagt i et ideologisk eller religiøst, institutionelt system.

Pædagogisk arbejde er en situationsbestemt aktivitet, hvor den nærmere definition kommer an på analyse af den givne situation.

Eksempler på forskelige former for Pædagogik

Pædagogiske metoder

Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: