Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Lübeck

Lübeck eller Lybæk er en af de tyske hansestæder beliggende ud til Østersøen cirka 60 kilometer nordøst for Hamburg. Byen er med sine 215.330 indbyggere (2001) den næststørste by i delstaten Schleswig-Holstein.

Byen er placeret ved floden Trave. Den gamle del af byen er en ø omgivet af floden og kanalforbindelsen. Byen har en udhavn Travemünde som ligger cirka 15 kilometer nordøst for den gamle del af byen.

Byen er et yndet mål for danske indkøbsture især ved juletid.

Table of contents
1 Historie
2 Bygninger
3 Kendte personer fra byen
4 Se også

Historie

Lübeck er kendt tilbage til Karl den Stores tid. Byen ligger på en gammel handelsrute fra Nordsøen op ad Elben og til den nærmeste flod. Trave, som løber ud i Østersøen. Der blev allerede i 1398 anlagt en kanal på strækningen Stecknitzkanalen.

Det nuværende Lübeck blev grundlagt i 1143 og var under Danmark fra 1203-25. Byen var igennem det 14 og 15. århundrede en af de ledende i Hanseforbundet. Christian 3 besejrede under Grevens Fejde i 1534-36 byen, og dens indflydelse faldt herefter, fordi skibene fik trykte søkort og kanonporte, så at kanonerne kunne flyttes længer ned i skibene, og derfor blev skibee bedre sejlere og de derfor kunne sejle uden om Jylland, med en mindre risiko for forlis. Desuden havde de storpolitiske forhold ændret sig i og med at England og Holland som de nye, store søhandelsnationer ønskede adgang til den lukrative handel gennem Østersøen. Det gjorde hansestædernes monopol uønsket, og det gav Danmark-Norge støtte fra stormagterne i de følgende krige.

I 1815 blev byen medlem af Det tyske Forbund og i 1871 af det Tyske kejserrige.

Bygninger

Den gamle del af Lübeck har en lang række middelalderbygninger, hvilket har gjort at byen er kommet på UNESCO's verdensarvliste. Blandt de væsentligste bygninger er de syv kirkerr hvoraf de ældste er fra det 13 og 14. århundrede.

Det var i ældre tid alene muligt at få adgang til byen igennem fire store byporte. Den mest kendte af disse byporte var Holstentor bygget i 1478.

Kendte personer fra byen

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: