Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Østersøen

Østersøen er et hav i Skandinavien. Østersøen opdeles normalt i syv hovedområder: Botniske Bugt, Botniske hav, Finske Bugt, Riga Bugten, Baltic Proper der er den indre del af Østersøen dækkende området omkring Bornholm samt Øland og Gotland, Bælterne (Lillebælt, Storebælt og Øresund) og Kattegat, der danner grænsen til det åbne ocean: Nordsøen.

Grænser i vest til Danmark og Sverige, i øst til Finland, Rusland, Estland, Letland og Litauen, i syd til Polen og Tyskland. Østersøen afvander et areal på ca. 1.721.000 kvadratkilometer, hvilket kvalificerer Østersøen til at være Verdens største fjord.

I de 12000 år Østersøen har eksisteret har bathymetrien og saliniteten ændret sig. Udviklingen af Østersøen siden sidste istid er vurderet ud fra analyser af de marine sedimenter. Østersøen har været såvel mere fersk som mere salt end den er i dag. Denne naturlige variation er forårsaget af landhævninger/sænkninger, vandstandsændringer og klimatiske variationer, som har bevirket større eller mindre åbning fra Østersøen til åbent hav og større eller mindre vandbidrag til Østersøen. Med de hydrografiske ændringer har ligeledes biologien ændret og udviklet sig. Selv gennem de seneste 100 år er der observeret betydelige ændringer i Østersøens salinitet.

Østersøen blev i 2004, sammen med 146 andre områder i verdenshavene herunder også Kattegat, udpeget til "død zone" af FN's miljøprogram (UNEP) på grund af den store tilførsel af kvælstof og det deraf følgende og tilbagevendende iltsvind.

Større øer i Østersøen: Gotland, Öland, Bornholm, Fehmern, Rügen, Dagø, Øsel, Åland.

  • Areal: 415.000 kvadratkilometer
  • Største dybde: 459 meterDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: