Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Færøsk

Færøsk er et vestnordisk sprog som tales på Færøerne og blandt færinger bosat i Danmark og andre steder. Der bor omkring 48.000 mennesker på Færøerne, og det er anslået at i alt omkring 80.000 mennesker taler færøsk. Det har sammen med islandsk sine rødder i det oldnordiske sprog som blev talt i Skandinavien i vikingetiden.

Indtil det 15. århundrede lignede det færøske skriftsprog islandsk og norsk. Efter reformationen forbød det danske styre af Færøerne brugen af færøsk (og også islandsk og norsk) i skoler, kirken og officielle dokumenter, og i omkring 300 år blev færøsk stort set kun brugt mundtligt. Til gengæld er der en rig skat af færøske folkeviser og kvad og sagn og eventyr som er overleveret mundtligt gennem århundreder.

Moderne færøsk blev genoplivet som et skriftsprog da Venceslaus Ulricus Hammershaimb i 1854 udgav en ny ortografi for færøsk. Hammershaimbs ortografi er ikke fonetisk, men bygger direkte på den oldnordiske tradition. Den er derfor blevet kritiseret for at være for kompliceret. Jakob Jakobsen har lavet en alternativ ortografi som ligger tættere på det talte sprog, men den er ikke slået an.

Færøsk har været officiel sprog på Færøerne siden 1937 hvor det afløste dansk.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: